Automobilele electrice încep să îşi facă apariţia în majoritatea oraşelor lumii, însă rata de adopţie cea mai mare este înregistrată în Statele Unite. Aici se vând zeci de mii de maşini care merg cu energie electrică, foarte popular fiind modelul Leaf al niponilor de la Nissan. Americanii nu stau rău nici la capitolul staţii de alimentare. În Statele Unite există în prezent 8.051 staţii de încărcăre pentru automobilele electrice, iar jumătate dintre acestea au fost montate în ultimul an.

În ţara noastră sunt, în prezent, mai puţin de 50 de maşini electrice şi doar 2 borne publice de alimentare funcţionale: una în Bucureşti, în parcarea subterană de la Universitate, şi alta în Braşov. În schimb, compania care montează aceste borne spune că a instalat deja 50 de staţii electrice în sediile firmelor care şi-au cumpărat maşini electrice.

Un automobil electric poate parcurge în prezent o distanţă maximă de 160 de km până se epuizează bateria, iar un “plin” costă 10 lei. Cei care achiziţionează un astfel de model nu plătesc taxa auto şi primesc o subvenţie din partea statului de 2.700 euro. Preţul unui model electric pleacă de la 20.000 euro.

Ce maşini electrice circulă prin România

Conform datelor RAR, în ţara noastră circulă 44 de maşini electrice, dintre care 28 sunt Renault Fluence Z.E. Alte modele sunt Mitsuibishi i-MiEV- 5 unităţi, Citroen C-Zero -2 unităţi, Nissan Leaf -2 unităţi. De asemenea, există maşini convenţionale care au fost transformate în maşini electrice precum un Oltcit, un Opel Corsa, un Citroen Saxo, un Trabant şi o Mazda 121.