Interzicerea vine după descoperirea unor cazuri de gripă aviară în regiunea Kherson, din sudul Ucrainei, la începutul acestei luni. Este prima epidemie din 2008 înregistrată în Ucraina, stat vecin cu România.

În perioada 1 ianuarie – 20 octombrie 2016, Ucraina a exportat în Uniunea Europeană 32.000 de tone de carne şi produse din carne de pasăre. o creştere de 20% comparativ cu anul trecut.

În noiembrie, Ucraina a restricţionat importurile de carne de pasăre din anumite regiuni ale Germaniei, Bulgariei şi Ungariei, tot din cauza temerilor privind gripa aviară.

În ultimele săptămâni, virusul H5N8 a fost detectat în opt state europene şi Israel, iar unele ţări au cerut fermierilor să ţină păsările închise, pentru a evita extinderea epidemiei.

Majoritatea cazurilor a fost descoperită la păsările sălbatice, dar Germania, Ungaria şi Austria au raportat şi cazuri în fermele de raţe şi curcani, unde toate păsările au fost tăiate.

În următoarele săptămâni este posibil să apară noi cazuri deoarece păsările sălbatice migrează spre sud, a declarat ministrul Agriculturii din landul Mecklenburg-Vorpommern, Till Backhaus.

Această tulpină a virusului gripei aviare, care nu a fost niciodată depistată la om, s-a răspândit în statele din vestul Africii, inclusiv în Camerun, Niger şi Togo, în ultimii doi ani. Păsările sălbatice sunt considerate sursa actualelor cazuri de gripă aviară. Apropiatul sezon al Crăciunului este unul vital pentru vânzările de păsări în Europa.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare. (Sursa: Agerpres)