Conform cercetării, investiţiile străine au condus la crearea în România a 10.892 noi locuri de muncă, devansând Spania, Turcia şi Slovacia. Practic, numărul locurilor de muncă generate de investiţiile străine a fost aproape similar cu cel din Germania, înregistrând o creştere de 77%, comparativ cu situaţia din 2013. Anul trecut, în Europa au fost investite 305 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o creştere de 36% de la an la an, iar Marea Britanie, Germania şi Franţa au rămas destinaţiile europene preferate pentru investiţiile străine directe, în timp ce Turcia a intrat în Top 10.

România urcă pentru prima dată în top 15 cele mai atractive ţări din Europa privind numărul proiectelor cu investiţie străină atrase în 2014, an în care în clasament erau prezente ţări ca Polonia, Serbia şi Republica Cehă. Anul acesta singura ţară din Europa Centrală şi de Est care mai este prezentă în top 15 alături de România este Polonia.

Potrivit studiului, Europa de Vest reprezintă cea mai atractivă destinaţie pentru investiţii, devansând China şi America de Nord, în 2014. În cursul anului trecut, 43 de ţări europene (inclusiv Rusia şi Turcia) au atras 4.341 de proiecte, marcând o creştere de 10% faţă de 2013 şi generând un număr de 185.583 de locuri noi de muncă (+12%). La nivel general, Europa de Vest a atras 50% dintre investiţiile globale în cursul anului trecut, un procent în creştere faţă de 45%, cu un an înainte.

Totodată, 52% dintre proiectele de investiţii străine directe şi peste 30% dintre locurile de muncă generate de acestea în Europa au fost adjudecate de trei destinaţii europene: Marea Britanie, Germania şi Franţa. În acest context, Marea Britanie continuă să ocupe prima poziţie în privinţa proiectelor FDI şi a locurilor de muncă generate, celelalte locuri fiind ocupate de Spania, Belgia, Olanda, Polonia, Rusia, Irlanda şi Turcia.

De asemenea, în clasamentul celor mai atractive oraşe pentru investiţii sunt incluse trei din Germania (Berlin, Frankfurt şi Munchen) şi două din Spania (Barcelona şi Madrid). În ceea ce priveşte sectoarele de activitate în care au existat proiecte de investiţii străine în Europa s-a înregistrat, în 2014, o creştere de 20% a sectorului de producţie, de 27% în operaţiunile de logistică şi cele de execuţie, precum şi în servicii.

Potrivit EY, 59% dintre investitori sunt încrezători în perspectivele de dezvoltare a Europei în următorii trei ani, însă doar 32% dintre directorii executivi au planuri de stabilire sau extindere a operaţiunilor în Europa în următorul an, în timp ce 64% nu au niciun plan. (Sursa: Agerpres)