Asa cum era de asteptat, actiunile SIF 2 Moldova au scazut cu procentajul maxim admis de Bursa (15% pe zi) in primele doua zile dupa depasirea datei limita de cumparare a actiunilor pentru a beneficia de dividende. Vineri, scaderea pretului s-a redus puternic (doar 3,7%). Una peste alta, titlurile SIF 2 s-au ieftinit cu o suma egala cu valoarea dividendului net per actiune (313,5 lei) anuntata de administratorii societatii.
Ceea ce s-a intamplat saptamana trecuta cu actiunile SIF Moldova este aproape sigur ca se va petrece in aceasta saptamana cu actiunile SIF 1 Banat-Crisana. Societatea aradeana a stabilit ca data de referinta pentru participarea la AGA este 8 februarie, ceea ce inseamna ca ultima zi de cumparare a actiunilor pentru a avea drept la dividende a fost marti, 5 februarie. Dividendul anuntat de administratorii SIF 1 este identic cu cel de la SIF 2; se poate anticipa, deci, ca vineri, 8 februarie, pretul actiunilor SIF Banat-Crisana se va situa intre 800 si 850 lei. Tendinte asemanatoare pot fi anticipate si pentru preturile actiunilor emise de celelalte trei SIF-uri, pe masura ce vor fi anuntate datele de referinta. Valoarea dividendului care va fi distribuit de SIF 3, SIF 4 si SIF 5 va arata cu cat vor scadea preturile acestor actiuni dupa trecerea datei dividendului.
O evolutie mai putin anticipata au avut-o actiunile SNP Petrom si BRD. In cursul saptamanii trecute titlurile SNP au urcat cu peste 12%, pe fondul cumpararilor masive. Vineri, dupa inchiderea pietei, a fost introdus in piata un ordin de cumparare pentru cinci milioane de actiuni la pretul de 495 lei, peste pretul de inchidere. Emil Ogica, analist la societatea de brokeraj Intercapital Invest, considera ca acest ordin ar putea fi o momeala aruncata in piata pentru a mentine pretul SNP.
BRD a crescut, saptamana precedenta, cu circa 5%. Emil Ogica pune aceasta evolutie pe seama zvonurilor potrivit carora banca isi va majora capitalul prin includerea unor fonduri proprii si va distribui actiuni gratuite.