"Lampedusa, cimitir al imigranţilor", titrează ‘La Repubblica’ de la Roma, care scrie că mica insulă siciliană a cunoscut joi cea mai gravă tragedie a imigraţiei din ultimii ani când peste 130 de migranţi au murit şi alţi 200 sunt daţi dispăruţi în urma naufragiului unei ambarcaţiuni care transporta circa 500 de imigranţi clandestini, originari din Cornul Africii, printre care multe femei şi mulţi copii. Numai 155 de persoane au fost salvate. Operaţiunile de recuperare a corpurilor continuă, cu sprijinul mai multor nave ale Marinei militare italiene.

Potrivit autorităţilor italiene, nava ar fi plecat din Libia, iar majoritatea imigranţilor ar proveni din Somalia şi Eritreea.

Mica insulă din Sicilia, Lampedusa, pe care papa Francisc a vizitat-o la începutul lunii iulie, a devenit ‘un cimitir’. ‘Sute de corpuri lipsite de viaţă, înfăşurate în saci coloraţi de plastic, un şir fără sfârşit de cadavre, de vieţi pierdute, reprezintă o imagine emoţionantă şi dureroasă, care va rămâne în memoria noastră’, scrie principalul cotidian roman, care adaugă că această nouă tragedie a imigraţiei se află vineri în atenţia presei din întreaga lume.

O dramă a imigraţiei "fără precedent", definită joi de papa Francisc "o ruşine care nu va trebui să se mai repete".
"Marea este plină de morţi, o oroare infinită", a declarat joi primarul din Lampedusa, doamna Giusi Nicolini, precizează publicaţia amintită.

Cotidianul ‘Il Mattino’ din Napoli anunţă că Garda de Coastă, carabinierii, Garda financiară, zeci de pescari din Lampedusa şi aproape toţi locuitorii insulei participă în aceste ore la operaţiunile de recuperare a ultimelor cadavre din mare.
Premierul Enrico Letta, invitat joi de primarul insulei să se deplaseze la Lampedusa "pentru a număra morţii", urmăreşte cu atenţie situaţia, de la Roma, de la sediul guvernului italian, Palatul Chigi, şi a decretat vineri o zi de doliu naţional pentru victimele acestei tragedii, pe care a definit-o ‘imensă’, relevă publicaţia menţionată.

Cotidianul de dreapta ‘Il Tempo’ de la Roma scrie că vicepremierul Angelino Alfano, ministru de interne, a vizitat joi mica insulă siciliană şi a declarat că a decis să rămână în cursul nopţii la Lampedusa, pentru a supraveghea operaţiunile de recuperare a cadavrelor şi pentru a fi ‘alături de locuitorii insulei’. ”Sperăm ca Uniunea Europeană să îşi dea seama că nu e vorba numai despre o tragedie italiană, ci şi de una europeană”, a declarat joi ministrul Angelino Alfano, secretar al partidului de dreapta Poporul Libertăţii.
150 de morţi pe lună în 2011

"Suntem toţi dezarmaţi în faţa acestei tragedii", titrează ‘La Stampa’ din Torino, care scrie că politica italiană, tulburată în ultimele zile de numeroase polemici, ‘s-a oprit şi ea în faţa acestei drame’. Toate conferinţele de presă şi reuniunile politice programate vineri au fost anulate. Şeful statului italian, Giorgio Napolitano, a vorbit despre un ‘masacru al nevinovaţilor’. Insula a fost vizitată joi şi de preşedinta Camerei Deputaţilor, Laura Boldrini, iar ministrul integrării, doamna Cecile Kyenge, a anunţat că se va deplasa la Lampedusa duminică pentru a le mulţumi locuitorilor insulei pentru modul ‘plin de demnitate’ în care au reacţionat la această nouă dramă a imigraţiei clandestine.

După această nouă tragedie a imigraţiei, se lungeşte lista "victimelor fără nume înghiţite de Marea Mediterană. Mii de bărbaţi, femei şi copii au murit în ultimii ani în Canalul Siciliei, în timp ce căutau, pentru ei şi pentru familiile lor, un viitor mai bun, în Italia şi în restul Europei", comentează principalul cotidian torinez.

Potrivit autorităţilor italiene, în ultimii zece ani, în Canalul Siciliei şi-au pierdut viaţa peste 6.200 de persoane. Dintre acestea, aproape 4.800 nu au fost niciodată recuperate din mare. Numai în anul 2011 au murit circa 1.800 de imigranţi clandestini, 150 pe lună, cinci pe zi, aminteşte publicaţia menţionată.

Cotidianul "Corriere della Sera" din Milano scrie că opinia publică din Italia trăieşte vineri "un sentiment colectiv de durere şi ruşine" şi că numeroşi cititori au trimis joi mesaje la sediul principalului cotidian milanez, pentru a cere decernarea Premiului Nobel pentru pace locuitorilor de la Lampedusa, care au devenit în ţară "un exemplu demn de urmat’, un exemplu "de generozitate şi de sacrificiu". O generozitate în faţa căreia, în aceste ore, "întreaga lume se închină cu respect’.

De la începutul anului, aproape 25.000 de imigranţi au debarcat pe coasta de sud a Italiei (mai ales în Sicilia şi în Calabria), de aproape trei ori mai mulţi decât în tot anul 2012, conchide publicaţia menţionată.
Sursa: Agerpres