După unda verde politică dată de liderii Uniunii Europene, „este esențial ca ratificarea pachetului de redresare de către parlamentele naționale și Parlamentul European, să aibă loc cât mai curând posibil”, a spus președintele Comisiei Europene. Potrivit lui Von der Leyen, pachetul aprobat de Bruxelles „ne va ajuta să oferim un răspuns puternic la criză, protejând statul de drept”, transmite Rai News.

„Vreau să-mi exprim mulțumirile față de Angela Merkel, care a muncit din greu, suflecându-și mânecile, a acționat cu creativitate în mod neobosit pentru a pregăti Consiliul UE cu această frumoasă surpriză. Ca UE, avem acum capacitățile financiare care ne vor permite să facem față crizei pentru a sprijini IMM-urile, companiile mari, familiile și cetățenii. COVID-19 a fost un șoc pentru toată lumea și avem nevoie de coeziune între toți”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, în timpul conferinței de presă a summitului european.

Merkel: Acordul bugetar este un succes imens

„Acordul bugetar cu privire la fondul pentru relansare economică și la regulile condiționalității pentru utilizarea resurselor europene este un succes imens”, a spus cancelarul german Angela Merkel, în conferința de presă finală la sfârșitul reuniunii celor 27 de state membre. La fel cum este un mare succes și „acordul privind reducerea emisiilor poluante nete cu cel puțin 55% până în 2030”. „Deciziile” Parlamentelor naționale „privind resursele proprii este marea sarcină pe care o avem acum. Pentru că avem nevoie de banii” din fondul de redresare, a mai spus cancelarul. „O modalitate excelentă de a sărbători prima aniversare a așa-numitului Green Deal european. Consiliul European a aprobat propunerea noastră ambițioasă pentru un nou obiectiv climatic al UE. Europa va reduce emisiile cu cel puțin 55% până în 2030. Ne pune pe o cale clară spre neutralitatea climatică în 2050″, afirmă președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după acordul privind reducerea emisiilor, la care au ajuns liderii europeni.

„Peste mai puțin de trei săptămâni, vechii prieteni vor trebui să înceapă o nouă relație”, dar „pozițiile” între UE și Regatul Unit „rămân divergente cu privire la problemele fundamentale”. Cu privire la level playing field, „am spus întotdeauna că o concurență loială este „conditio sine qua non” pentru a avea acces la piața noastră unică. Dar asta nu înseamnă că Marea Britanie trebuie să urmeze fiecare schimbare a noastră. Între timp, vom adapta condițiile la piața noastră și invers. Regatul Unit este suveran. Vom decide duminică dacă există condițiile potrivite pentru un acord „, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la conferința de presă de la finalul summitului.

„UE lucrează din greu pentru a garanta siguranța vaccinurilor”. Vaccinul Pfizer ar putea sosi „până la sfârșitul anului”, dacă va exista aprobarea de la EMA, vaccinul Moderna „la mijlocul lunii ianuarie”. În timp ce este în curs „procesul de analiză pentru Johnson&Johnson”. Dar vaccinarea face diferența, așa că „îndemn statele membre să pregătească totul pentru vaccinări. Noi suntem pregătiți”, a spus Ursula von der Leyen.