Vladimir Putin, președintele Rusiei, a anunţat vineri că începând din 2020 Rusia va începe să lucreze la un nou program de înarmare, prin care armata rusă să se echipeze cu arme bazate pe ”noi principii fizice”, prioritatea fiind roboţii de luptă, dronele şi laserele, relatează agenţia Agerpres.

”Anul care vine trebuie să începem să configurăm programul statal de înarmare până în anul 2033 şi programul de dezvoltare a complexului militar industrial”, sarcina principală fiind ”îmbunătăţirea caracteristicilor cantitative şi calitative ale armelor şi echipamentelor militare. Este vorba despre modele moderne şi de avangardă de arme de înaltă precizie şi mijloace de apărare aerospaţială, aplicarea activă a tehnologiilor inteligenţei artificiale în crearea produselor militare”’, a declarat Putin în timpul reuniunii Consiliului de Securitate al Rusiei.

Liderul rus a mai vorbit despre extinderea liniei de modele de drone de cercetare şi de atac, precum şi de sisteme de arme cu laser şi hipersonice, bazate ”pe noi principii fizice”. Putin a menţionat de asemenea conceperea unor sisteme robotizate capabile să îndeplinească ”diverse misiuni pe câmpul de luptă”.

Armata rusă dispune în prezent de o mare cantitate de arme moderne, multe dintre ele fără echivalent la nivel mondial.

”Aş sublinia în special dezvoltarea cu succes a programului naţional de înarmare (actual), care a permis o reechipare tehnică radicală a structurilor militare”, a explicat Putin.

Pe de altă parte, el a amintit că în ultimii ani Rusia şi-a ”înnoit doctrina militară şi o serie de documente de planificare strategică ce au definit şi concretizat direcţia de activitate comună a entităţilor militare pentru a garanta securitatea Rusiei şi apărarea ţării”.

Sub aspect geopolitic, Putin a semnalat că în prezent unor vechi conflicte din diverse părţi ale lumii li se adaugă altele noi, în timp ce lumea se confruntă cu ”provocări şi ameninţări grave, incertitudine, o dezvoltare vertiginoasă a tehnologiilor, inclusiv a celor militare, în timp ce concurenţa este în creştere”.

”Principalele puteri dezvoltă activ arme ofensive. Aşa-zisului club nuclear i se alătură de facto noi membri. Foarte preocupantă este şi apropierea infrastructurii militare a NATO de frontierele noastre, precum şi încercările de militarizare a spaţiului”, a mai spus liderul de la Kremlin în timpul reuniunii Consiliului de Securitate al Rusiei.