‘Am aşteptat suficient, sperând că situaţia s-ar putea îmbunătăţi’, a declarat liderul de la Kremlin. ‘Se pare că, chiar dacă situaţia se schimbă, asta nu se va întâmpla prea curând’, a apreciat el.

Rusia ar putea lua şi alte măsuri împotriva Statelor Unite, dar nu imediat. ‘Sunt împotriva acestui lucru astăzi’, a spus Putin. El a arătat că Moscova şi Washingtonul înregistrează totuşi progrese în cooperarea internaţională şi a oferit exemplul zonei de relaxare a conflictului din sudul Siriei.

Casa Albă a anunţat vineri că preşedintele american Donald Trump va promulga sancţiunile împotriva Rusiei, aşa cum au fost votate aproape în unanimitate marţi în Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA şi joi în Senat, ca reacţie la presupusul amestec al Moscovei în alegerile prezidenţiale americane din 2016. Măsurile adoptate de Washington ar putea duce şi la sancţionarea unor firme din Uniunea Europeană.

Tot vineri, ministerul rus de externe a declarat că de la 1 septembrie efectivele ambasadei SUA la Moscova şi ale consulatelor americane din Rusia se va reduce la 455 de persoane, iar Washingtonul are termen până la 1 septembrie să se conformeze. Duminică, Vladimir Putin a precizat că în reprezentanţele diplomatice americane din ţara sa încă mai lucrează peste 1000 de angajaţi. Expulzarea a 755 dintre ei ar urma să reducă efectivul la nivelul celui al diplomaţiei ruse în Statele Unite, după ce Washingtonul a expulzat 35 de diplomaţi ruşi în decembrie anul trecut, spre finalul mandatului preşedintelui Barack Obama.

Departamentul de Stat american a refuzat să comenteze numărul exact al personalului diplomatic al SUA din Rusia. Un oficial de la ambasada din Moscova a afirmat, sub rezerva anonimatului, că ar fi vorba de aproximativ 1100 de angajaţi, atât diplomaţi, cât şi personal auxiliar, inclusiv cetăţeni ruşi, informează Reuters. În 2013, potrivit raportului anual al inspectorului general al departamentului, ambasada şi consulatele din Sankt Petersburg, Ekaterinburg şi Vladivostok aveau o cifră de personal totală de 1279, dintre care 934 ‘personal local’ şi 301 ‘angajaţi direcţi’ din 35 de instituţii ale SUA.

Michael McFaul, fost ambasador al Statelor Unite la Moscova, a explicat într-un mesaj în reţeaua Twitter, citat de Reuters, că dacă se va opera o reducere a efectivelor consulatelor de proporţiile anunţate de preşedintele Putin, ruşii vor avea de aşteptat ‘săptămâni sau chiar luni’ răspunsurile la solicitările de vize americane. AGERPRES/