Vizită istorică a Papei Francisc în Irak. Suveranul Pontif s-a întâlnit inclusiv cu marele ayatollah Ali al-Sistani, o adevărată autoritate religioasă pentru majoritatea musulmanilor şiiţi din întreaga lume.

Papa a vizitat patru oraşe irakiene, între care şi Mosul, fost bastion al grupării teroriste Stat Islamic, unde zone vaste se află în continuare în ruine.

Vizită istorică a Papei Francisc în Irak. Reacții de solidaritate umană

Preşedintele Irakului, Barham Saleh, a apreciat luni, luându-şi rămas bun la Bagdad de la papa Francisc, care şi-a încheiat deplasarea istorică de trei zile în ţara arabă, că vizita suveranului pontif a reprezentat un mesaj de solidaritate faţă de acest stat, iar prezenţa sa, “un gest de pace şi iubire”, “va rămâne de-a pururea în inimile” irakienilor, transmite EFE.

“Prezenţa sa reconfortantă a fost un gest de pace şi iubire care va rămâne de-a pururea în inimile tuturor categoriilor de populaţie care tânjesc după securitate şi pace”, a declarat Saleh într-un mesaj postat pe contul său de Twitter, alături de o fotografie în care apare luându-şi rămas bun de la papa Francisc pe scara avionului, pe aeroportul din Bagdad.

În mesajul său, publicat în limbile arabă, engleză şi italiană, Saleh a apreciat că vizita papală în Irak a reprezentat “un mesaj de mare solidaritate umanitară cu ţara noastră, care este epuizată de decenii de violenţe şi conflicte”.

Republica Islamică Iran a salutat vizita istorică a Papei în Irak

În timpul acestei deplasări, prima întreprinsă de un suveran pontif în Irak, papa Francisc a vizitat patru oraşe irakiene – Bagdad, Najaf, Erbil şi Mosul, fost bastion al grupării teroriste Stat Islamic şi unde zone vaste se află în continuare în ruine.

Trebuie menționat că Republica Islamică Iran a salutat luni vizita istorică a papei Francisc în Irak, calificând-o drept o călătorie “bună şi constructivă” şi o dovadă a faptului că Irakul a devenit “o ţară sigură”, transmite AFP.

“Călătoria papei în Irak a fost foarte pozitivă şi foarte importantă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Said Khatibzadeh, într-o conferinţă de presă la Teheran. “Irakul a devenit o ţară sigură unde o călătorie atât de bună şi de constructivă a putut fi realizată”, a adăugat Khatibzadeh.

Întâlnire cu marele ayatollah Ali al-Sistani

Este prima reacţie oficială a Iranului la vizita papei Francisc, primul suveran pontif care s-a deplasat în Irak, ţară distrusă de ani de război şi grav afectată de pandemia de coronavirus.

În timpul vizitei sale de trei zile în Irak, papa Francisc a vizitat patru oraşe – Bagdad, Najaf, Erbil şi Mosul, fost bastion al grupării teroriste Stat Islamic şi unde zone vaste se află în continuare în ruine. La Najaf, suveranul pontif s-a întâlnit cu marele ayatollah Ali al-Sistani, o adevărată autoritate religioasă pentru majoritatea musulmanilor şiiţi din întreaga lume.

De naţionalitate iraniană, marele ayatollah al-Sistani se prezintă de decenii drept garantul independenţei Irakului şi conduce o şcoală teologică ce pledează pentru retragerea clericilor din politică – unde ar trebui să ofere doar consiliere.

Această întâlnire “demonstrează în felul său dialogul interreligios şi apropierea dintre religii”, a apreciat Khatibzadeh, care a adăugat că “nu există alt mesaj decât dialogul, pacea şi prietenia între religii şi cooperarea între civilizaţii”.