PIB-ul celei mai mari economii din Europa emergentă a înregistrat anul trecut un avans de 2,8%, de la 3,9% în 2015, arată datele preliminare publicate marţi de Oficiul Naţional de Statistică. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un avans de 2,7% în 2016. "Analiza datelor arată că declinul în investiţii s-a atenuat în trimestrul patru din 2016, iar consumul încă este solid. Economia a depăşit momentul de criză", a afirmat Grzegorz Maliszewski, economist şef la Bank Millennium.

Dar investiţiile au scăzut anul trecut cu 5,5%, cel mai semnificativ declin din ultimii 14 ani, după ce în 2015 au crescut cu 6,1%. Motorul creşterii economice în 2016 a fost consumul, care a urcat cu 3,6%, se arată în raportul publicat de Oficiul Naţional de Statistică.

Datele sugerează că PIB-ul Poloniei a înregistrat un avans anual de 2,4-2,7% în trimestrul patru din 2016, faţă de o creştere de 2,5% în precedentele trei luni, susţine Maliszewski.

Ministrul de Finanţe, Mateusz Morawiecki, a afirmat că declinul investiţiilor a fost cauzat în întregime de intrările mai reduse de fonduri europene, Polonia fiind cel mai mare beneficiar din blocul comunitar. Dar unii economişti avertizează că declinul investiţiilor reflectă incertitudinile politice din Polonia şi de peste hotare.

Sursa: Agerpres