Cu privire la asumarea de către guvern a unei asemenea Ordonanțe, prim-ministrul susține că acest lucru este posibil cu o singură condiție: OUG să fie asumată și semnată de ministrul Justiției. Totuși, Viorica Dăncilă susține că în momentul de față nu există în lucru un draft al unei asemenea Ordonanțe.

Condiția pe care prim-ministrul o pune pentru a fi de acord cu Ordonanța nu va fi pe gustul lui Liviu Dragnea. Tudorel Toader refuză să-și asume o asemenea mutare, răspunzând evaziv de mai multe ori, atunci când a discutat despre amnistie și grațiere, cel mai adesea încercând să mute pe Parlament povara adoptării unui asemenea act.

Pe data de 17 decembrie, președintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să îi transmită agenda fiecărei ședințe de guvern cu 24 de ore înaintea fiecărei ședințe, în baza articolului 87 din Constituție, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Cererea, o premieră în România, vine pe fondul temerilor că guvernul ar putea adopta o Ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere, cerută insistent la ultima ședință CEX de șeful PSD, Liviu Dragnea, dar și de baronul PSD de Vrancea.