”Încurajăm băncile să îşi îmbunătăţească portofoliul şi să aibă perspective de a face profituri, dar trebuie să subliniem aici şi acele carenţe instituţionale care împiedică băncile să crediteze, în special în domeniul IMM-urilor. Din păcate, ne diferenţiază în rău faţă de alte economii, care sunt mai bine organizate decât a noastră. IMM-urile nu sunt uşor finanţabile prin mecanisme de piaţă nicăieri în lume. Că vorbeam de Brexit, în Marea Britanie, care este o economie stabilă, funcţională, cu capital, nici acolo IMM-urile nu sunt uşor finanţabile prin reguli de piaţă. Şi au făcut ceea ce trebuie să facem şi noi odată şi o dată: un fond de garantare funcţional, care să permită IMM-urilor să fie credibil finanţabile, care poate că va putea finanţa, dacă este bine gândit, şi această reală problemă a capitalurilor IMM-urilor”, a explicat marţi Olteanu în cadrul unei conferinţe de specialitate.

Potrivit acestuia, Fondul de Garantare nu ar trebui să fie preocupat în principal să îşi ia un comision mare la început şi apoi să nu cumva să aibă vreo pierdere pentru că vine Curtea de Conturi, iar statul român trebuie să înţeleagă că rostul acelui fond de garantare este să preia riscuri pentru a încuraja economia şi nu să facă profit.

”Atunci, în schimbul faptului că nu îi mai ceri un comision de garantare de 3% la început, comision care poate îngropa orice IMM în acest moment, poate îi ceri în schimb ca din ce îi iese lui (IMM-ului) la final de an să bage nişte bani în capital, în fiecare an, şi să se consolideze încet-încet, ca urmare a sprijinului statului, şi să se capitalizeze. Şi atunci poate reuşim să şi consolidăm IMM-urile în timp ce le capitalizăm. Dar asta presupune ca actul de guvernare să fie destinat şi administrat cu intenţia de a dezvolta economia românească şi nu de a o încurca”, a mai spus Bogdan Olteanu.

În plus, în privinţa finanţării companiilor, inclusiv a IMM-uilor, viceguvernatorul BNR este de părere că, pe termen scurt, băncile trebuie să îşi schimbe paradigma de la o creditare bazată pe reguli stricte spre înţelegerea clientului astfel încât, în timp, să strângă date economice despre clienţi, aşa încât să înţeleagă mai bine specificul, credibilitatea şi modul de lucru al clientului.

”Cum vor arăta băncile? Cum sunt împinse să arate? Cu toţii dorim să vedem zona corporate mai bine finanţată. Cred că acestea sunt două tipuri de întrebări: cum îi înţelegem mai bine pe clienţi şi către ce tipuri de categorii alocăm diverse produse de creditare. De aici rezultă viitorul sistemului bancar”, a adăugat Olteanu. (Sursa: Agerpres)