Executivul a mai inventat o metoda de iertare de la plata datoriilor. Casa Nationala de Sanatate va putea esalona obligatiile de plata la Fondul de asigurari sociale de sanatate. Casa Nationala de Sanatate poate acorda esalonari pe o perioada de maximum cinci ani.
Lucrurile sunt clare si in ceea ce priveste sumele care pot fi reesalonate. Astfel, casele teritoriale pot acorda inlesniri de la plata obligatiilor catre Fondul de asigurari sociale de sanatate pentru sume de pana la un miliard de lei. In schimb, Casa Nationala poate acorda esalonari intre un miliard si 1.500 miliarde de lei. Bugetul total al Casei de Sanatate este anul acesta de aproximativ 35.000 miliarde de lei. Din acesti bani, institutia avea de achitat la sfarsitul anului in contul spitalelor 2.000 miliarde de lei. Fondurile au fost platite in proportie de 97%.
Asa cum se intampla in economia romaneasca, Fondul asigurarilor sociale de sanatate are si bani de incasat. La sfarsitul anului trecut, creantele ajunsesera la 8.000 miliarde de lei. Conform declaratiilor oficialilor, in primele doua luni ale acestui an se recuperasera aproximativ 5.000 miliarde de lei. Exista si cativa mari datornici la Fond. Numele lor nu mai sunt o surpriza. Sunt aceleasi mari intreprinderi de stat. Sidex Galati, Siderurgica Hunedoara, Roman Brasov, Tractorul Brasov sau Uzina Mecanica din Cugir se aflau la inceputul anului in fruntea listei. Interesant este ca, in luna februarie a acestui an, conducerea Casei Nationale de Sanatate vorbea despre recuperarea banilor prin executari silite ale datornicilor sau prin preluarea actiunilor detinute de stat.
Au existat si cateva rezultate notabile. Pentru cateva societati comerciale s-a trecut la executarea silita, iar la IAR Ghimbav s-a pus problema preluarii unei parti din capitalul social.
Acum, dupa aproape cinci luni, Executivul schimba macazul, admitand reesalonarea datoriilor la Fondul de Sanatate. Este ingrijorator faptul ca Guvernul mai lasa inca o portita pentru ca unele firme sa nu-si achite obligatiile catre stat. Exista deja posibilitatea amanarii platilor catre bugetul de stat si catre bugetul asigurarilor sociale. Acum a mai aparut si sansa esalonarii platii la Fondul de asigurari sociale de sanatate.
In felul acesta se mareste si mai mult prapastia dintre firmele care isi achita datoriile la zi si rau-platnici. Reesalonarea datoriilor a fost criticata atat pe plan intern, cat si de negociatorii Fondului Monetar International. Si totusi, Executivul persevereaza cu aceasta metoda. O metoda periculoasa atat pentru bugete, cat si pentru mediul de afaceri.