Cât ar urma să fie noul plafon

În 2019, plafonul acestui program era de 6.5 milioane de lei însă acesta ar putea ajunge în acest an la 5 milioane de lei.

Tăierea se face „având în vedere gradul redus de utilizare al plafonului pentru anul 2019 precum și perioada scurtă de timp necesară implementării îmbunătăţirilor aduse Programului prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 17/2019 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi”, potrivit notei de fundamentare.

Dacă cererea va depăși noul plafon acesta va fi majorat

„Propunerea de asigurare a continuităţii Programului pentru anul 2020 prin alocarea acestui plafon este justificată prin prisma noilor facilităţi oferite prin Program implementate în anul 2019, care au nevoie de o perioadă mai extinsă de aplicare pentru a putea fi cunoscute de potențialii beneficiari și că în implementarea fiecărui program guvernamental nou sau a unor facilităţi de garantare noi există o inerţie specifică. În situaţia în care pe parcursul anului 2020 se vor înregistra cereri din partea potenţialilor beneficiari privind accesarea Programului, plafonul propus prin prezentul act normativ se va majora corespunzător”, se mai arată în nota de fundamentare.

Ce tipuri de autoturisme se pot cumpăra cu banii din acest program

Pe lângă posibilitatea achiziționării unui autovehicul clasic cu sistem de propulsie termic (cu motor de ardere internă), se mai numără și posibilitatea de a cumpăra următoarele tipuri de autovehicule:

– autovehicul hibrid, având un preț de achiziție de maximum 100.000 lei, la care se adaugă TVA, pentru care beneficiarul Programului trebuie să asigure un avans de minimum 25% din prețul de achiziție al autoturismului;

– autovehicul electric hibrid și pur electric având un preț de achiziție de maximum 150.000 lei, la care se adaugă TVA, pentru care beneficiarul programului trebuie să asigure un avans de minimum 30% din prețul de achiziție al autoturismului.

Totodată, programul a fost modificat în așa fel încât să se poată achiziționa un autoturism – bun nou, chiar dacă solicitantul a mai deținut anterior în proprietate un astfel de autoturism cu condiția să nu-l fi achiziționat în cadrul programului.