Economia în zona euro se redresează rapid

Economia zonei euro se va dezvolta mai rapid în acest an decât s-a anticipat, arată Bloomberg, care adaugă că acest lucru se datorează performanțelor îmbunătățite ale principalelor state membre.

Conform analiștilor intervievați de Bloomberg, se preconizează că PIB-ul zonei euro va înregistra o creștere de 0,7% în 2024, în contrast cu avansul estimat anterior de 0,5% în cadrul studiului lunar anterior.

Se anticipează că economia Germaniei va înregistra o creștere de 0,2%, în creștere față de prognoza anterioară de 0,1%.

Datele, care cuprind și revizuirea în sus a prognozelor economice pentru Franța, Italia și Spania, sugerează o creștere a încrederii în regiune.

Potrivit datelor preliminare publicate de Eurostat, economia zonei euro a depășit așteptările în perioada ianuarie-martie 2024.

economie, zona euro
SURSA FOTO: Dreamstime

PIB-ul a înregistrat o creștere de 0,3%

În primul trimestru al acestui an, Produsul Intern Brut al celor 20 de țări care utilizează moneda unică a înregistrat o creștere de 0,3% în comparație cu trimestrul anterior.

Analiștii anticipau inițial o creștere de doar 0,1% a economiei zonei euro de la un trimestru la altul.

În contrast, Eurostat a revizuit în scădere cifrele pentru trimestrul patru al anului trecut. Datele arată o contracție de 0,1% în economia zonei euro, în loc de stagnarea anunțată inițial. Aceasta înseamnă că zona euro a intrat în recesiune tehnică în a doua jumătate a anului trecut.

În plus, rata inflației în zona euro se apropie de ținta de 2% a Băncii Centrale Europene (BCE). Analiștii prevăd o posibilă reducere a dobânzilor în luna iunie.

Se prognozează că BCE va reduce dobânda la depozite cu 0,75% în acest an. Rata inflației în zona euro va ajunge la 2% în trimestrul doi din 2025.

Recent, președintele BCE, Christine Lagarde, a afirmat că economia zonei euro se redresează. Ea a mai spus că se pot observa semne clare de revenire.

Inflația anuală în zona euro a scăzut la 2,4%

Rata anuală a inflației în zona euro s-a menținut la 2,4% în aprilie 2024, în conformitate cu așteptările pieței, potrivit estimărilor preliminare.

Inflația a încetinit în cazul bunurilor industriale non-energetice (0,9% față de 1,1% în martie) și al serviciilor (3,7% față de 4%).

Pe de altă parte, prețurile au crescut mai rapid în cazul inflației pentru alimente, alcool și tutun. Procentul a fost de 2,8% față de 2,6%.