Lovitură pentru toți românii înainte de sărbătorile de iarnă. Masa de Crăciun va fi mai scumpă cu 25% în 2021

Românii au parte din nou de vești proaste. După ce prețul la energie electrică și la gaze a explodat, acum aceștia află că nu vor mai putea să își permită o masă de Crăciun ca în anii anteriori. Acest lucru se întâmplă din cauza scumpirilor constante la raft.

De la începutul acestui an, pâinea și uleiul au înregistrat o creștere de aproximativ 25%, arată Ministerul Agriculturii, citat de Antena 3. Pâinea, unul dintre ingredientele de bază care nu lipsește niciodată de pe mesele românilor, s-a scumpit cu 50 de bani în doar 10 luni. În aceeași perioadă de timp, uleiul s-a scumpit cu 1,5 lei.

La cum stau lucrurile în ceea ce privește uleiul, este posibil ca acest aliment să se mai scumpească până la Crăciun. Așadar, dacă acum plătim 7,40 de lei pe un litru de ulei, este posibil ca până la finalul lunii decembrie să plătim pe același litru suma de 8 lei.

Prognozele arată că și pâinea urmează să înregistreze noi creșteri de preț. Majorarea s-ar putea face cu 3 până la 5 procente. Concret, o pâine de 2,5 lei ar putea fi mai scumpă cu încă 10 bani într-o lună.

Românii vor scoate din buzunar mai mulți bani pentru carnea de porc

Din păcate, scumpirile nu se opresc aici. Carnea de porc, principalul aliment de la masa de Crăciun, se va scumpi și el. În prezent, un kilogram de carne de porc costă între 19 și 24 de lei, în funcție de sortiment. Până la Crăciun prețul cărnii de porc ar urma să crească cu cel puțin 20%. În acest context, cel mai ieftin sortiment de carne de porc ar urma să coste 22,8 lei.

Patronii HoReCa au precizat și ei că plătesc mai mult pentru carne decât o făceau până acum.

”Pentru carnea de vita undeva la 33%-34% mai mult fata de anul 2020, începutul anului, pentru carnea de porc costurile au crescut cu 15%”, declară Claudiu Lupașcu, administrator terasă.

În timp ce unii patroni din acest domeniu au decis majorarea prețurilor pentru consumatori, alții preferă să nu le majoreze de frică să nu rămână fără clienți.

Cozonacii din magazine se vor scumpi și ei

Cozonacii din magazine se vor scumpi și ei, pe fondul majorării prețului la produsele din care sunt făcuți. Patiserii spun că nu au ce face și că vor trebui să crească și ei prețurile.

”Vom fi nevoiți să majorăm prețurile la toate produsele noastre cu 10-15% începând cu 1 noiembrie”, spune Răzvan Ursulescu, administrator de patiserie.

Prețurile alimentelor sunt acum la maximul ultimilor 10 ani, potrivit Organizației pentru Alimente şi Agricultură din cadrul ONU. Față de septembrie 2020, prețurile s-au majorat cu 33% la nivel global.