Șeful diplomației UE avertizează: Scumpirile din piața energiei sunt cauzele unui joc geopolitic major

Anterior acestei declarații, Josep Borell a mai spus că ”majorarea prețurilor la energie are rădăciniadânci la nivel geopolitic”.

„Este vorba de o luptă geopolitică. Există probleme de reglementare care trebuie rezolvate pe plan intern. Dar, în mod categoric, preţul gazelor, reducerea capacităţilor de gaz, aceste lucruri trebuie privite dintr-o perspectivă geopolitică”, a subliniat oficialul UE.

Afirmațiile șefului diplomației UE intră în contradicție cu poziția Germaniei

Declarațiile lui Josep Borell sunt în contradicție cu poziția oficială a Germaniei. Țara consideră că majorarea prețurilor la energie vine pe fondul creșterii cererii la nivel mondial, în contextul eforturilor de relansare economică post-pandemică.

În același timp, Rusia este puternic acuzată de faptul că a redus licrările de gaze spre Uniunea Europeană. Cu toate acestea, Rusia a negat că ar avea vreo legătură cu creșterile de prețuri și a semnalat intenția  intenţia de a creşte livrările de gaze spre Uniunea Europeană, dar doar în baza unor contracte pe termen lung.

Se va discuta despre criza pandemică

Într-o altă ordine de idei, liderii țărilor membre în blocul comunitar vor discuta despre criza pandemică, despre modalitățile de atenuare a majorării prețurilor la energie, despre tranziţia digitală, despre imigraţie, relaţii comerciale şi afaceri externe.

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a pledat, în momentul sosirii la summitul UE, pentru dezvoltarea infrastructurii energetice în estul Mării Mediterane.

„Zona de est a Mediteranei poate fi dezvoltată, în anumite condiţii, ca sursă alternativă de energie pentru Uniunea Europeană. Importanţa estului Mediteranei constă exact în această dimensiune, care are legătură directă cu securitatea energetică a Uniunii Europene”, a spus premierul Greciei.