Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat în conferinţa de presă organizată de Ambasada Suediei la Bucureşti cu prilejul preluării Preşedinţiei Consiliului UE că poziția Austriei privind aderarea României la Schengen nu se va schimba decât după data de 29 ianuarie, odată cu trecerea alegerilor din Austria inferioară.

Două condiții privind aderarea României și a Bulgariei

„Am avut o discuție foarte bună cu ministrul … Discuția a fost edificatoare în ceea ce privește angajamentul puternic al Suediei pentru un rezultat favorabil României. Am fost informat de lansarea procesului de consultări de către președinția suedeză, cu toți partenerii implicați, adică Comisia Europeană, Austria, Olanda, cu România și cu Bulgaria. Procesul ce începe în perioada următoare nu va fi singular, vor fi o serie de consultări. (…)

În ceea ce privește a aderarea României și a Bulgariei, sunt 2 condiții: este votul Austriei în ceea ce privește România. Știm că în Austria e o perioadă electorală. Pe 29 ianuarie sunt alegeri în Austria inferioară iar până la acea dată este puțin probabil să fie o schimbare de poziție. Este și votul Olandei”, a declarat Bogdan Aurescu, în conferința de presă cu ocazia preluării de către Suedia a președinției Consiliului UE.

Ministrul a precizat că, în acest moment, există un dialog cu partea austriacă, pentru a crea „premisele pentru un context favorabil”. „Nu trebuie să creăm aşteptări grăbite”, a evidenţiat el.

Există un dialog cu partea austriacă

„Este important să continuăm acest proces la un nivel diplomatic și politic pentru a avea un context favorabil. Nu trebuie să avem așteptări grăbite. (…) Este necesar ca și colegii noștri bulgari să se implice în acest proces de consultări, inclusiv în clarificarea obiecțiilor și condițiilor Olandei pentru aderarea Bulgariei la Spațiul Schengen.

Noi am început procesul de discuții inclusiv cu partea austriacă. (…) Suntem în contact imediat după votul din 8 decembrie. (…) Pe 9 decembrie am avut o primă discuție telefonică cu omologul meu, Alexander Schallenberg, pe 12 o întâlnire bilaterală cu acesta, mai multe discuții în marja JAI de la Bruxelles.

Iar cu ministrul Billström vom continua consultările, vor fi în marja Consiliului Afaceri Externe din 23 ianuarie, nu va fi pe agenda Consiliului, dar orice ocazie la nivel european va fi utilizată pentru astfel de consultări. (…) Există și Consiliul JAI informal, dar e o ocazie pentru astfel de discuții”, a completat ministrul Aurescu.

La rândul său, ambasadoarea Suediei la Bucureşti, Therese Hyden, a punctat că „dosarul Schengen va fi pe agenda unei reuniuni oficiale, atunci când condiţiile vor fi propice”, anume când Austria îşi va schimba poziţia privind România, iar Olanda îşi va schimba poziţia privind Bulgaria.