"Încadrarea veniturilor administratorilor în categorii generice fără precizarea sumelor și facilitarea declarării situațiilor de insolvență accentuează caracterul simplificat al noii Declarații 088. Astfel, dacă în prezent formularul conține 20 întrebări și este necesară anexarea a 11 tipuri de documente în total, începând cu 1 iulie 2016 Declarația 088 va avea 13 întrebări, fiind necesară anexarea a doar patru tipuri de documente în total", reiese din comunicat.

Conform documentului citat, un aspect important este că informațiile rezultate din Declarația 088 sunt analizate doar agregat, în ansamblul lor, printr-un algoritm informatic automatizat, iar evaluarea izolată a unui singur criteriu, precum nivelul studiilor, este irelevantă pentru atribuirea codului de TVA.

ANAF a publicat în 11 mai proiectul inițial al Declarației 088, iar consultările cu reprezentanții mediului de afaceri au continuat. ANAF a intensificat procesul de soluționare a problemelor tehnice, care blocau schimbul interinstituțional de informații, și va publica proiectul actualizat în baza acestor consultări. În prezent, se analizează modalitatea tehnică a reducerii numărului declarațiilor prin preluarea informațiilor din D088 și în alte declarații și formulare obligatorii.

Te-ar putea interesa și: