VERBUND, principalul furnizor de energie din Austria și unul dintre cei mai mari producători de hidro-electricitate din Europa, a explorat intens hidrogenul verde, un purtător versatil de energie, cu scopul de a extinde lanțul valoric al energiei electrice verzi și de a face astfel pași importanți înspre decarbonizare.

VERBUND consideră hidrogenul verde un element important pentru decarbonizarea Europei și intenționează să stabilească hidrogenul verde ca fiind cel de al doilea purtător de energie verde, alături de electricitatea verde din portofoliul său. Pentru a materializa aceste ambiții, VERBUND a lansat deja mai multe proiecte emblematice, cel mai important fiind construirea și operarea uneia dintre cele mai mari fabrici de electroliză din lume ca parte a proiectului H2FUTURE cu Voestalpine, Siemens, APG, K1-MET și TNO, finanțat de Întreprinderea Comună pentru Celule Combustibil și Hidrogen (FCH JU).

VERBUND a dezvoltat și operează acum proiectul HOTFLEX, care vizează un electrolizator reversibil de oxid solid și o celulă combustibil. VERBUND este, de asemenea, angajat într-o serie de proiecte suplimentare legate de producția, înmagazinarea și utilizarea hidrogenului verde.

Hidrogenul verde este produs prin electroliza energiei electrice regenerabile. Emite un volum semnificativ mai mic de dioxid de carbon atunci când este utilizat, deoarece gazele naturale sunt substituite în producția de hidrogen. În sectorul mobilității, hidrogenul verde este o sursă alternativă de energie pentru a înlocui combustibilii fosili, în special în transportul de mărfuri.

Din punctul de vedere al prezentului, nevoile viitoare de hidrogen verde vor fi satisfăcute doar parțial din producția internă. La un nivel mult mai ridicat, Austria, la fel ca majoritatea țărilor din Europa de Vest, se va baza pe importurile de hidrogen verde pentru a-și atinge obiectivele climatice ambițioase. O economie europeană bazată pe hidrogenul verde va include toate aspectele, de la generare la transport și utilizare.

„VERBUND îmbrățișează hidrogenul verde, deoarece, în calitate de producător de energie electrică ecologică, considerăm că acest produs durabil va contribui semnificativ la realizarea obiectivelor climatice. În cadrul VERBUND preluăm conducerea aici, conlucrând cu parteneri distinși din Austria și din alte țări europene pentru a ajuta hidrogenul verde să realizeze progrese.

În ceea ce privește integrarea și cuplarea sectoarelor, ne concentrăm pe noi infrastructuri, tehnologii inovatoare și modele de afaceri durabile”, a declarat Michael Strugl, director general adjunct al VERBUND.

Hidrogen Verde @ Dunărea Albastră: un proiect de hidrogen de dimensiuni europene

VERBUND dezvoltă proiectul Hidrogen Verde @ Dunărea Albastră împreună cu parteneri de tehnologie și cumpărătorii de hidrogen verde în cadrul inițiativei Comisiei Europene Proiecte importante de interes comun la nivel european (IPCEIs). Scopul este de a crea un lanț valoric trans-european de hidrogen verde – de la producție la transport pentru achiziția de către clienții industriali și de mobilitate.

Prima fază se concentrează pe producția și utilizarea hidrogenului verde în Austria și Bavaria vecină. Având în vedere că Austria nu va putea produce suficient hidrogen, a doua fază a proiectului se va concentra pe producția de hidrogen verde din energie electrică regenerabilă în sud-estul Europei. Acolo, energia eoliană, solară și hidro-electricitatea vor fi transformate în hidrogen direct la fața locului pentru a valorifica resursele regenerabile ale Europei, care altfel nu ar putea fi utilizate din cauza lipsei capacității de transport energie electrică.

Acest hidrogen va fi apoi transportat pe fluviul Dunărea, un coridor european de transport (TEN-T) stabilit de multă vreme, către utilizatorii de hidrogen din Austria și Germania.

Solicitare privind exprimarea interesului

Proiecte importante de interes comun la nivel european  reprezintă o inițiativă a Comisiei Europene menită să aducă plus valoare unor teme importante din punct de vedere strategic în Europa. Ministerul Federal Austriac pentru Acțiune Climatică, Mediu, Energie, Mobilitate, Inovare și Tehnologie a lansat o solicitare privind exprimarea interesului în domeniul hidrogenului până la 20 noiembrie 2020.

VERBUND participă în cadrul acestui proces cu proiectul Hidrogen Verde @ Dunărea Albastră și va profita de această oportunitate pentru a continua să dezvolte și să implementeze proiectul împreună cu o alianță puternică de parteneri internaționali.

În special următorii parteneri sunt implicați în dezvoltarea proiectului: 

  • VERBUND (generare de energie electrică regenerabilă și hidrogen regenerabil și livrare către clienți, coordonatori de proiect, Austria)
  • Agrana (client de hidrogen regenerabil pentru producția de bioetanol de a doua generație, Austria)
  • AVL (dezvoltarea unui motor cu hidrogen pentru transportul navelor și dezvoltarea de electrolizere de înaltă eficiență la temperaturi ridicate, Austria)
  • Bayernoil (client de hidrogen regenerabil pentru decarbonizarea proceselor de rafinărie, Austria)
  • Bosch (client de hidrogen regenerabil prin clienți cu pile de combustie staționare, Germania)
  • Chemgas Shipping (furnizarea flotei pentru transportul navelor, Olanda)
  • Cummins (furnizor de tehnologie pentru electroliză, Belgia)
  • DB Schenker (client de hidrogen regenerabil pentru flota logistică, Austria și Germania)
  • Donau Tankschifffahrtsgesellschaft (exploatarea flotei de nave de pe Dunăre, Austria)
  • Tehnologii LOHC hidrogenate (furnizor de tehnologie pentru LOHC, Germania)
  • Hidroelectrica (co-investitor în producția de energie regenerabilă și hidrogen în SEE, România)
  • ÖBB (transportul hidrogenului pe calea ferată și camion, Austria)
  • Siemens Energy (furnizor de tehnologie pentru electroliză, planificare sisteme și servicii EPC, Austria și Germania)
  • Teco 2030 (furnizor de tehnologie pentru motoare cu hidrogen pentru transport pe nave, Norvegia)
  • Worthington (furnizor de recipiente sub presiune pentru transportul hidrogenului, Austria