Banca centrală venezueleană se bazează pe pieţele în dolari pentru a-şi plăti datoriile, iar SUA ameninţă cu sancţiuni, ceea ce ar putea fi picătura care umple paharul.

Pentru Venezuela, instabilitatea politică a fost ‘menu del dia’ (meniul zilei) de decenii, o ţară în care regimul socialist rezistă pe una dintre ultimele baricade mondiale, regim care a scufundat statul în haos politic şi economic.

Weekendul trecut, preşedintele Nicolas Maduro a obţinut o putere şi mai mare prin încheierea unor alegeri controversate, eveniment care a generat confruntări mortale între protestatari şi poliţie, pe străzile capitalei Caracas. Acum, analiştii vorbesc de război civil şi default suveran că scenarii pentru acest stat, cândva o înfloritoare economie a Americii de Sud.

Ţara arată, de fapt, ca un studiu de caz din zilele noastre despre cum să-ţi baţi joc de o economie în care abundă resursele naturale. O boală care, să recunoaştem, pare să afecteze întregul continent.

Exemple recente includ Argentina şi Brazilia, unde experimentele socialiste şi liderii dictatoriali au dus la corupţie, instabilitate politică şi marasm economic. Dar nimic nu ‘întrece’ Venezuela, când vine vorba de haos politic şi economic şi, în timp ce statele menţionare mai sus încep să se bucure de oarecare stabilitate prin politici mai orientate către economia de piaţă, Venezuela pare să se îndrepte către prăpastie.

Surprinzător, ţara a fost un emiţător frecvent de serii de obligaţiuni, deci o destinaţie populară pentru investitorii dornici de riscuri care aşteaptă profituri pe măsură. Aceşti investitori au găsit asigurări în vastele rezerve de petrol, despre care se spune că ar fi cele mai mari din lume, disponibile pe coasta nordică. Chiar şi aşa stand lucrurile, cu dată maturităţii apropiindu-se, investitorii îşi verifică balanţele pentru a vedea dacă s-au făcut plăţile. În aprilie a.c., când compania petrolieră controlată de guvern Petroleos de Venezuela (PDVSA) trebuia să plătească scadenţă unei serii de obligaţiuni în dolari, titlurile erau tranzacţionate la 95 de cenţi per dolar, cu mai puţin de o săptămâna înainte de maturitate, comentează analistul Saxo.

 

Cu peste 90% din exporturi fiind legate de petrol, preţul ţiţeiului care coboară din 2014 încoace afectează major economia Venezuelei. Inflaţia are 3 cifre, supermarketurile epuizează marfă rapid, iar luptele de stradă între protestatari şi poliţie au devenit rutină.

Cea mai recentă încercare a lui Maduro de a se agaţă de putere – mişcare ce îi va permite să rescrie constituţia în întregime – a atras condamnarea comunităţii internaţionale. SUA, prin vocea preşedintelui Trump, a ameninţat cu impunerea de sancţiuni, ceea ce ar bloca producătorii venezueleni de petrol să acceseze piaţă americană. Asta ar putea fi o mişcare fatală pentru Venezuela.

Banca centrală a ţării se bazează pe pieţele ce funcţionează în moneda americană pentru a-şi plăti şi gestiona datoriile. La 2 noiembrie, vine maturitatea unei alte serii de obligaţiuni emise de Petroleos de Venezuela (PDVSA). Acest titlu se tranzacţiona recent la 75, faţă de 90 în iunie.

Investitorii în acţiuni venezuelene sunt îngrijoraţi, din moment ce Venezuela pare să continue pe drumul izolării şi dictaturii, poate chiar al războiului civil, iar datele apropiate de maturitate ale obligaţiunilor nu fac decât să sporească neliniştea.