Vechimea în muncă s-a scumpit! Cât costă, acum, un stagiu complet de cotizare

Vechimea în muncă s-a scumpit! Majorarea salariului minim pe economie de la 1 octombrie 2023 a mărit suma pe care o vor achita cei interesați să-și cumpere vechime în muncă.

Guvernul României a extins perioada în care oamenii pot achiziționa vechime în muncă pentru a-și atinge stagiul minim de cotizare necesar pentru pensionare la limita de vârstă. Cei care nu îndeplinesc acest stadiu minim de cotizare pot achiziționa vechime în muncă până la 31 decembrie 2024. Decizia a fost luată la finalul ședinței de guvern din 31 august 2023. Odată cu data de 1 octombrie 2023, salariul minim brut a crescut de la 3.000 de lei la 3.300 de lei, ceea ce a implicat o creștere și în contribuția la sistemul public de pensii, de la 750 de lei/lună la 825 de lei/lună.

Practic, începând cu 1 octombrie 2023, cei interesați să-și cumpere vechime vor plăti:

  • 9.900 de lei pentru un an;
  • 19.800 de lei pentru doi ani;
  • 29.700 de lei pentru trei ani;
  • 39.600 de lei pentru patru ani;
  • 49.500 de lei pentru cinci ani;
  • 59.400 de lei pentru șase ani.

„Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare. Cota de contribuţie, potrivit Codului Fiscal, este de 25%.

Persoanele interesate trebuie să se prezinte la Casa teritorială de Pensii personal sau prin mandatar, desemnat prin procură specială, cu cartea de identitate sau paşaport, după caz. Plata contribuţiei se poate face într-o singură tranşă sau în tranşe lunare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024”, a explicat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu.

simona bucura oprescu
Simona Bucura-Oprescu (SURSA FOTO: Camera Deputaților)

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru ieșirea la pensie

Sistemul de pensii acordă doar următoarele tipuri de pensii:

  • pensie de limită de vârstă;
  • pensie anticipată sau anticipată parțială;
  • pensie de urmaș;
  • pensie de invaliditate.

Pentru fiecare tip de pensie, solicitantul trebuie să îndeplinească anumite condiții, însă în toate situațiile este necesar un anumit stagiu de cotizare. De exemplu, în cazul pensiilor anticipate și anticipat parțiale, stagiul minim de cotizare trebuie să fie de cel puțin 35 de ani.

În cazul pensiei de limită de vârstă, cei care au atins vârsta de pensionare trebuie să aibă un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Pentru femei, vârsta de pensionare va fi gradual crescută până va ajunge la 65 de ani în anul 2035.