Alertă în Republica Moldova!

Platon şi Cavcaliuc, daţi în urmărire internaţională prin INTERPOL

Veaceslav Platon şi Gheorghe Cavcaliuc sunt daţi în urmărire internaţională! O solicitare în acest sens a fost expediată deja către INTERPOL.

Viorel Tentiu, şeful Biroului Naţional Central INTERPOL din Republica Moldova a confirmat informaţia pentru PRO TV Chişinău.

Pe data de 7 august anul acesta, Veaceslav Platon a fost surprins într-un cartier de lux din Londra. Un moldovean care locuieşte acolo l-a văzut întâmplător pe stradă şi a postat fotografia cu acesta.

Magistraţii de la Judecătoria Buiucani stabileau, la data de 2 august, că omul de afaceri are la dispoziţie 10 zile pentru a reveni în Republica Moldova. Decizia judecătorilor a venit după ce Platon nu s-a prezentat la o şedinţă de judecată într-unul din cele trei dosare în care este vizat.

Care sunt faptele de care sunt acuzaţi cei doi?

Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare, în urmă cu patru ani, pentru că ar fi obţinut un miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM). Procurorul general spunea, în mai 2020, că Platon ar fi fost condamnat ilegal în dosarul furtului miliardului, iar procurorii ar fi falsificat o serie de probe.

Două săptămâni mai târziu, Veaceslav Platon a fost eliberat, iar în urmă cu două luni, judecătorii l-au achitat în dosarul fraudei bancare, la cererea procurorilor.

Cât despre Gheorghe Cavcaliuc şi alţi patru colegi de-ai săi, aceştia sunt vizaţi într-un dosar pentru faptele de huliganism şi instigare la violenţă. Cavcaliuc riscă să petreacă până la 5 ani după gratii. Amintim că, în luna aprilie, un membru al partidului PACE l-a stropit cu verde de briliant pe vicepreşedintele raionului Sângerei, Tudor Tutunaru. Acesta a suferit arsuri la ochi şi a ajuns la spital.

Gheorghe Cavcaliuc, fost om al legii, a declarat atunci că nu vede o problemă în comportamentul membrilor partidului său.

Sursa foto: PRO TV Chişinău