Pe lângă tema aderării României la Spaţiul Schengen, în timpul discuţiei au mai fost abordate şi teme privind progresele înregistrate de către ţara noastră în ceea ce priveşte reforma justiţiei şi combaterea corupţiei, deschiderea pieţei muncii pentru cetăţenii români precum şi recentele manifestări xenofobe ale Partidului Libertăţii, care sprijină guvernul minoritar olandez.

"Preşedintele Senatului a arătat că ţara noastră îndeplineşte deja toate criteriile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen şi nu solicită altceva decât o abordare corectă şi principială din partea Statelor Membre", a spus Vasile Blaga. El a mai subliniat că pentru prima dată în istoria Uniunii Europene aderarea la spaţiul Schengen a fost condiţionată de evoluţii în alte dosare ale integrării, respectiv Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), şi nu doar de îndeplinirea criteriilor tehnice aşa cum se stipulează în Tratatul de aderare la Uniune, criterii care au fost valabile în cazul altor ţări europene.

De asemenea, Vasile Blaga l-a informat pe omologul său olandez că România a realizat progrese substanţiale şi ireversibile în ceea ce priveşte reforma justiţiei şi combaterea corupţiei, cu privire la toate cele patru condiţionalităţi din cadrul MCV.

Preşedintele Senatului s-a arătat încrezător în faptul că raportul Comisiei Europene din luna iulie va fi din nou pozitiv, astfel încât Olanda să renunţe la obiecţiile exprimate în cadrul Consiliului Uniunii Europene în legatură cu acest subiect".

Totodată, în cadrul discuţiilor, preşedintele Senatului a arătat că România speră că Olanda nu va extinde restricţiile privind accesul pe piaţa muncii al cetăţenilor români şi după 1 ianuarie 2014.