După cum a declarat Justin Ştefan, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, este posibil să se facă teste chiar în actualul sezon al primului eşalon fotbalistic. Implementarea VAR, începând cu sezonul 2021-2022 este una dintre priorităţile LPF. Dar tehnologia pentru linia porţii nu va fi inclusă în pachetul de arbitraj video din cauza costurilor prea mari: peste 300.000 de euro pentru fiecare club, bani pe care nu îi au nici cluburile, nici liga. În plus, e şi problema arbitrilor. Nu e clar încă de cât timp are nevoie Comisia Centrală a Arbitrilor pentru a pregăti arbitrii.

Cu ajutorul video assistant referee se verifică deciziile arbitrului principal cu imaginile video, scopul fiind de a reduce cât mai mult eroarea umană, ce poate influenţa rezultatele meciurilor.

Teoretic, ultimul cuvânt îl are însă tot arbitrul din teren, deşi a existat tendinţa în unele ţări – Anglia, la English Premier League, de exemplu – ca arbitrul asistent video să dea verdictul final.

Disputarea tuturor meciurilor din sezon, o altă prioritate LPF

În afară de sistemul VAR, o altă prioritate a Ligii Profesioniste de Fotbal, pentru 2021, o reprezintă disputarea tuturor meciurilor din cadrul actualului sezon, care este destul de încărcat. Runda 16, ce se poate vedea si pe acest portal pentru a compara odds, debutează marţi, 12 ianuarie, cu partidele: Gaz Metan Mediaș-FC Voluntari şi Universitatea Craiova-Sepsi Sf. Gheorghe.

2021 va fi un an fotbalistic încărcat ţinând cont şi că la vară are loc EURO 2021. România a rămas cu patru meciuri în turneul final din 2021. Din cauza pandemiei, EURO 2020 a fost amânat, dar UEFA a anunţat că toate oraşele au confirmat că vor găzdui partidele ce ar fi trebuit să se desfăşoare anul trecut.

O altă provocare, pandemia

Secretarul general al LPF, Justin Ştefan, a enumerat şi pandemia COVID 19 printre provocările anului 2021. “Nu ştim cum va evoluţia situaţia. Din cauza apariţiei noii tulpini de coronavirus, în unele ţări s-au luat măsuri mai dure, trebuie să vedem ce se întâmplă” – a declarat secretarul general LPF, citat de SITEX.

CFR Cluj, campioana României, porneşte cu şansa a treia

Antrenorul CFR Cluj, Edi Iordanescu, a declarat că echipa să începe returul Ligii I de fotbal cu a treia şansă de a câştiga un nou titlu de campioană. Asta pentru că, în acest moment, pe primele două poziţii ale clasamentului sunt FCSB şi Universitatea Craiova.

Într-o conferinţă de presă, Edward Iordanescu a mărturisit că de la 2021 îşi doreşte în primul rând câştigarea campionatului. “De asta sunt aici, de aia am venit aici, mi-am asumat lucrul ăsta. Va fi foarte greu, clasamentul momentului spune că plecăm cu şansă a treia, dar asta nu înseamnă că nu avem şansele noastre importante pentru campionat. Mă bucur că am reuşit să recuperăm din puncte faţă de ambele contracandidate ale noastre, dar încă suntem pe locul trei. Clar că plecăm cu un minus în această concurentă” – recunoaşte tehnicianul CFR Cluj. 

(P)