Toyota, cel mai mare producator auto din lume, a anuntat o scadere cu 4% a vanzarilor in 2008, pana la 8,97 milioane de unitati in intreaga lume, in conditiile crizei financiare actuale care a restrictionat accesul la credite si a dus la scaderea cererii.

Toyota a incercat sa detroneze General Motors, cel mai mare producator auto din lume vreme de 77 de ani. GM nu si-a afisat inca rezultatele pentru anul 2008, insa analistii se asteapta ca acestea sa fie mai slabe decat ale Toyota.

In 2007 Toyota a comercializat 9,33 milioane de de automobile la nivel global, cu 3.000 de unitati mai putin decat GM. Anul acesta este primul an in care vanzarile producatorului japonez au scazut, in ultimii 10 ani.

Din cele aproape 9 milioane de vehicule vandute de grup, 7,99 milioane au fost marca Toyota, restul fiind masini de clasa mica Daihatsu si vehicule comerciale Hino.

Vanzarile pe piata japoneza au scazut cu 5%, la 2,15 milioane de automobile, iar cele din strainatate au coborat cu 4%, la 6,82 milioane automobile.

Toyota Motor a anuntat ca va reduce productia mai multor fabrici din America de Nord in urmatoarele luni, cu scopul de a injumatati stocul de autoturisme. De asemenea, compania va opri productia in toate fabricile din Japonia, timp de 11 zile in februarie si martie.

Sursa: USA Today