Valea Prahovei va deveni cu adevarat profitabila din punct de vedere imobiliar peste cativa ani, atunci cand proiectele de infrastructura vor fi finalizate, iar investitiile in activitatea turistica se vor concretiza in legarea statiunilor prin partiile de schi si transport prin cablu, estimeaza specialistii Eurisko.


Statiunile de pe Valea Prahovei au reprezentat dintotdeauna un adevarat magnet pentru turisti. Din acest motiv, piata imobiliara se afla aici intr-o permanenta dezvoltare, datorita oportunitatilor de constructii. Intreprinzatorii continua sa cumpere terenuri, in scopul amenajarii unor locatii rentabile, pe care sa le inchirieze sau sa le vanda, cu un profit acceptabil.

Principalele investitii masive din ultimii ani, pe Valea Prahovei, s-au concentrat in jurul imbunatatirii infrastructurii si a partiilor, care reprezinta unul din principalele puncte de atractie ale acestei zone turistice. Imbunatatirile au condus la cresterea numarului de turisti si au dinamizat usor si economia locala, incurajand investitorii sa construiasca locuinte pentru vanzare.

Ca zone cu potential mare de dezvoltare, care vor atrage investitii masive pentru construirea de case, individuale sau in complex, se contureaza: Busteni, zona Valea Cerbului, Poiana Tapului, zona Ceair, Sinaia, zona Cumpatu si zona Calea Moroieni – drumul spre Targoviste, Predeal, zona Cioplea, pe drumul spre Cabana Susai si zona Trei Brazi si Azuga, in apropierea partiei de schi.



Termenii ce conditioneaza dinamica pretului de vanzare al caselor de pe Valea Prahovei sunt legati de dezvoltarea infrastructurii, de aparitia utilitatilor in zona si de faptul ca ofertele sunt mai putine decat cererile. In general, nivelul preturilor caselor este ascendent de la an la an. Potrivit statisticilor ultimului an, cele mai bine vandute sunt casele de vacanta cu trei sau patru camere, apartamentele in blocuri noi, hotelurile si pensiunile, si chiar imobilele istorice. Potrivit datelor companiei Eurisko, in prezent, preturile locuintelor oscileaza intre 30.000 de euro pentru o garsoniera intr-un bloc nou construit si 300.000 de euro pentru o vila cu sase camere, patru bai si teren cu o suprafata de 900 de metri patrati.


Sursa: Capital, 09 ianuarie 2006