Oficialii japonezi şi sud-coreeni au atras atenţia că testul nuclear efectuat duminică de către Phenian este cel mai mare din istoria Coreei de Nord, bomba fiind de zece ori mai puternică decât cea testată în septembrie 2016.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Donald Trump a precizat că Phenianul a efectuat un test nuclear major, adăugând că acţiunile Coreei de Nord continuă să fie foarte periculoase pentru Statele Unite.

Preşedintele Franţei Emmanel Macron, a condamnat testul, cerând Organizaţiei Naţiunilor Unite să reacţioneze rapid.

”Comunitatea internaţională trebuie să răspundă cu cea mai mare fermitate acestei noi provocări, pentru a determina Coreea de Nord să revină necondiţionat pe calea dialogului şi să recurgă la dezmembrarea completă, verificată şi ireversibilă a programului său nuclear”, a declarat preşedintele Franţei, care a cerut şi Uniunii Europene să aibă un răspuns unitar şi clar în această privinţă.

Ministerul rus de Externe a emis un comunicat în care precizează că testul Phenianului ”merită cea mai puternică condamnare”. Moscova crede că testul Phenianului reprezintă o ameninţare serioasă la adresă păcii şi securităţii din Peninsula Coreea, dar şi din lume.

”Continuarea pe această cale este plină de consecinţe pentru Coreea de Nord. În situaţii de urgenţă este necesar să rămanem calmi şi să ne abţinem de la alte acţiuni care ar duce la escaladarea tensiunilor”, se arată în comunicatul Ministerului rus de Externe.