Într-un interviu acordat pentru news.ro, prof. Dr. Popovici a vorbit despre evoluția variantei Omicron la nivel mondial. El amintește situația Indiei, dar și de alte părți ale lumii, lucru care s-ar putea repeta inclusiv în România, datorită transmiterii extrem de rapide a virusului.

„În India s-a întâmplat ce s-a întâmplat peste tot în lume de mai multe ori, dar oamenii din păcate uită anumite lucruri şi atunci li se par lucrurile care se întâmplă ca ceva aparte. Ori şi în India, şi în alte părţi ale lumii, inclusiv la noi în momentul de faţă, se întâmplă acelaşi lucru. În momentul în care numărul de infecţii este foarte mare, să ne aducem aminte că India a fost la un moment dat cu 400.000 de infecţii pe zi. Practic varianta circulantă ajunge să infecteze cam tot ce poate infecta în acel context epidemiologic”, a spus el.

Totodată medicul precizează că va exista un moment în care evoluția pandemiei se va opri,  însă până atunci pericolul rămâne unul imens, în contextul în care apar din ce în ce mai multe variante.

El a adăugat că valul 4 a fost și el unul catastrofal, iar numărul infecțiilor din România a fost unul fără precedent, însă nu este exclus ca situația să se înrăutățească de anul viitor.

„Şi la un moment dat toată evoluţia asta a epidemiei din cadrul pandemiei din zona respectivă ajunge să se stingă. Până când? Până când fie se creează alte condiţii epidemiologice care redinamizează evoluţia infecţiei, fie până când apare o variantă nouă. Dacă ne uităm la India, ei au avut o situaţie să zicem relativ bună, undeva până prin primăvară, după care a început acel val catastrofal.

Un val catastrofal

După care valul ăsta catastrofal s-a stins pentru că la numărul enorm de mare de infecţii, s-a ajuns la o saturaţie să spunem în contextul respectiv epidemiologic, dar cu siguranţă acesta se va reaprinde în momentul în care va apărea o variantă nouă, cum a apărut varianta omicron sau se creează nişte condiţii epidemiologice care să dinamizeze progresia infecţiei”, a mai adăugat acesta.

Dr. Popovici susține că deși în prezent suntem într-o perioadă mai liniştită, deja există semne că lucrurile încep din nou să se schimbe din cauza creşterii mobilităţii populaţiei din această perioadă.

În acest context, medicul subliniază faptul că valul 5 se apropie, iar sărbătorile de iarnă vor favoriza apariția acestuia, în contextul în care oamenii călătoresc și se întâlnesc mai des ca niciodată unii cu alții.

„Şi acum suntem într-o perioadă din aceasta mai liniştită, dar deja sunt semne că, din cauza creşterii mobilităţii populaţiei, pentru că oamenii se pregătesc de sărbători, circulă, începe din nou să se redinamizeze uşor, cel puţin în anumite zone am văzut zona Bucureştiului, unde lucrurile încep din nou să se schimbe. Şi ne aşteptăm ca practic evoluţia să fie spre valul 5 printr-o redinamizare datorită sărbătorilor, datorită vacanţelor, creşterii mobilităţii, a creşterii numărului de contacte”, a adăugat medicul.

Dr. Popovici se așteaptă la ce e mai rău. Acesta susține că este posibil ca varinata Omicron și Delta să devină dominante de la jumătatea lunii ianuarie, astfel încât, valul 5 ar putea fi unul care va genera mari probleme din punct de vedere sanitar.

„Ne aşteptăm la o redinamizare a variantei delta de la jumătatea lunii ianuarie încolo şi la manifestarea mai serioasă a omicron care, dacă respectă ceea ce ştim până acum, că varianta cea mai transmisibilă devine dominantă, va deveni dominantă şi vor circula în paralel. Deci ne aşteaptă un val 5 care poate să ridice probleme.

Când va începe valul 5

Acum delta se vede că se dinamizează din nou din cauza circulaţiei oamenilor crescută în această perioadă, iar omicron, dacă respectă tradiţia, fiind de 3, 2 ori mai transmisibilă decât delta, va deveni dominantă şi atunci va fi o perioadă în care aceste două variante vor circula împreună”, a menționat el.

În ceea ce privește situația actuală, medicul precizează că atât imunitatea de după vaccin, dar şi imunitatea dobândită după boală, au contribuit la situaţia din prezent, adică a unui număr mic de infectări.

El a adăugat că în momentul în care echilibrul dintre capacitatea virusului de a infecta și imunitate va fi perturbat, atunci ar putea apărea problemele. Medicul susține că aceași situație are loc deja de doi ani de zile, acum urmând să fie pentru a 5-a oară.

„Contribuie la situaţia în care suntem noi acum, cu un număr mai redus de infectări, atât imunitatea dobândită post vaccinal, cât şi imunitatea dobândită post infecţios, ele se însumează. Şi într-un anumit context epidemiologic în care erau măsurile care erau s-a produs un echilibru între capacitatea virusului de a infecta şi imunitatea post infecţioasă şi post vaccinală dobândită, plus măsurile care existau în acel moment când s-a dobândit acest echilibru.

În momentul în care echilibrul se strică, în sensul că măsurile nu mai sunt sau apare o variantă nouă, se reactivează tot procesul. Practic asta s-a întâmplat deja de 4 ori, se întâmplă acum a 5-a oară”, a mai spus medicul.