În urma unei solicitări scrise, trimisă zilele trecute Guvernului României, o delegație de directori din instituții aflate în subordinea Ministerului Culturii va fi primită în cursul zilei de marți, 2 iulie, la Palatul Victoria de către premierul Viorica Dăncilă.

Din delegație vor face parte: Ion Caramitru-Manager General al Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București, Andrei Dimitriu-Director General al Filarmonicii ”George Enescu”, Bianca Ionescu- Manager al Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” și Călin Dan-Manager General al Muzeului Național de Artă Contemporană.

Această întâlnire are loc în urma apelului lansat de mai multe instituții de cultură din România, în urma reducerii bugetelor, fapt care a dus la blocarea parțială a activității acestora, dar și la concedierea unor colaboratori. Numai în cazul Teatrului Național din București, bugetul a fost scăzut cu două milioane de lei la capitolul ”Bunuri si servicii”, suma capitolului bugetar ”Venituri proprii” fiind mărită cu aproximativ un milion de lei.

Întâlnirea de la Palatul Victoria are loc după ce o delegație numeroasă de directori din instituții de cultură le-a avut, pe 19 iunie, cu ministrul Culturii, Daniel Breaz, dialog care nu a dus la nicio concluzie.

Ion Caramitru, Managerul General al Teatrului Național din București își exprimă speranța unei bune întâlniri cu reprezentanții Guvernului, pentru deblocarea situației fără precedent cu care se confruntă în acest moment atât cel mai important teatru din România, dar și celelalte instituții din subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat deja luni la finalul ședinței coaliției de guvernare că doreşte să aibă o discuţie cu actorii legată de nemulţumirile care au determinat ieşirea acestora în stradă, urmând ca la întâlnire să fie chemat şi ministrul Culturii, Daniel Breaz.

„Mâine o să fixez o oră în care să discut, să vedem care sunt nemulţumirile. Vreau să chem şi ministrul Culturii, astfel încât să luăm o decizie cât mai bună”, a declarat Viorica Dăncilă, la Parlament, la finalul unei şedinţe a coaliţiei de guvernare.

Câteva sute de actori şi persoane care lucrează în domeniul artistic au protestat, duminică, în Piaţa Victoriei, nemulţumiţi de tăierile bugetare ce afectează domeniul cultural.

„E un protest împotriva unor tăieri bugetare care afectează foarte mult întregul domeniu cultural. (…) Practic, e imposibilitatea continuării decente a unor activităţi de bază în teatrele de stat şi în primul rând punerea într-o condiţie de precariat extremă a unor oameni care sunt indispensabili – tehnicieni, cabiniere, recuziteri – şi afectarea tuturor colaboratorilor, care nu sunt plătiţi de luni de zile”, a declarat dramaturgul Mihaela Mihailov.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat, duminică, alături de artiştii care protestau din cauza „tăierii drastice a bugetelor instituţiilor de cultură”, afirmând că acest domeniu a fost pus „la coadă”.