Recentele cercetari arata ca anumiti utilizatori ai Internetului petrec foarte mult timp conectati, astfel incat viata lor personala si profesionala are de suferit. Aceasta concluzie este insotita de numeroasele glume puse pe seama celor care s-au tacanit din cauza interactivitatii on-line, glume care circula atat clasic, pe cale orala, cat si prin Internet. A ajuns deja lucru comun sa stii sau sa auzi de cineva care este atat de indragostit de activitatea on-line, incat sa inceapa sa ignore partial sau total majoritatea responsabilitatilor pe care le are.
Comunicatiile prin cyberspatiu (grupuri de discutii prin email, camere de discutii etc.) ofera oamenilor oportunitatea de a experimenta o noua forma de contact social fara o prezenta sociala reala. Diferenta semnificativa intre relatiile umane in cyberspatiu si cele bazate pe celelalte mijloace de comunicare (telefon, posta sau fax) este ca noile valori culturale ale comunitatilor virtuale de pe Internet permit si chiar incurajeaza contactul cu necunoscuti. Atributele comunicarii pe Internet includ accesul usor timp de 24 de ore pe zi, o mare diversitate de conexiuni personale, plus o larga paleta de subiecte de cercetat. In mod normal, aceste atribute sunt necesare si uneori suficiente pentru a transforma multi indivizi in marionete ale tastaturii, intorcand sensul de supunere de la om – calculator la calculator – om.
Dependenta de Internet se bazeaza pe doua mari atribute ale acestuia:
ACCES – inainte de Internet, pariurile insemnau calatorii la Las Vagas sau plimbari pana la cel mai apropiat cazino, eventual procurarea de tichete de loto sau bingo. Investitiile inseamna telefoane sau vizite la firmele de brokeraj si evaluarea sfaturilor lor. Cumparaturile inseamna cozi la casele de marcat, lipsa produsului cautat, nervi si inghesuiala. Internetul reprezinta acces imediat la mii de site-uri de jocuri, pagini intregi dedicate tranzactiilor completate de analize la minut ale situatiilor actiunilor care va intereseaza si o multitudine de magazine pline de sute de mii de articole. Acest tip de accesibiliate face sa fie mult mai usor sa pariezi, sa investesti sau sa cumperi ceva la orice ora din zi sau din noapte.
CONTROL – controlul se refera, in acest caz, la controlul personal pe care cineva il poate exercita asupra activitatilor on-line. Astazi, posibilitatea de a prelua controlul asupra propriilor investitii are potentialul de a inlocui total nevoia de a cere informatii de la diversi sfatuitori.
Dependentii de Internet uita de prieteni si familie
O pasiune poate aduce valoare vietii unui om, dar dependenta de ceva ii poate lua valoarea. Cand este trecuta linia dintre pasiune si dependenta, dependentul este cel care afla ultimul (in cazul in care el accepta aceasta dependenta).
O istorie familialo-sociala arata ca subiectii se manifesta in primul rand prin renuntarea la prieteni si cunostintele apropiate si reducerea la minimum a activitatilor sociale. Internet Addiction Disorder (boala dependentei de Internet) este deja denumirea unei boli intrate in colimatorul doctorilor si utilizat pentru a explica folosirea in exces, a Internetului. Ea vine oarecum in completarea unei alte boli legate de folosinta indelungata a calculatorului si este similara cu mai vechile boli ale pariurilor sau excesului de munca. Au fost propuse intrebari pe baza carora se stabileste „diagnosticul” de boala a dependentei de Internet:
l Te simti preocupat de Internet si comunicatiile on-line si te gandesti la conectare si in timpul liber?
l Simti nevoia de a petrece din ce in ce mai mult timp pe Internet?
l Esti incapabil sa te controlezi in privinta utilizarii Internetului?
l Te simti neobosit si iritat atunci cand trebuie sa te ridici de la calculator sau cand trebuie sa intrerupa activitatea pe Internet?
l Te conectezi la Internet pentru a scapa de probleme sau pentru a scapa de sentimente ca: vinovatie, neputinta, anxietate sau depresie?
l Membrii familiei tale sunt ingrijorati de cat de des si cat de mult stai on-line?
l Stai pe Internet mai mult decat inainte?
Aceste intrerbari au fost afisate pe Internet si in decurs de patru luni, au fost primite peste patru sute de apeluri care contineau raspunsuri afirmative la patru dintre intrebarile de mai sus. Un test complex poate fi gasit la www.netaddiction.com, test ce contine nu mai putin de 20 de intrebari. Psihologii se afla la inceputul cercetarii acestei boli si nu pot fi elaborate statistici privind numarul sau procentele celor care utilizeaza Internetul in exces.
In schimb, au aparut o multitudine de site-uri care se ocupa de aceasta problema, site-uri care impart sfaturi si afiseaza teste de evaluare a situatiei. S-a ajuns la concluzia ca exista patru aspecte legate de dependenta de Internet:
1) cybersexul (camere de discutii pentru adulti si cybepornografia);
2) relatiile cu necunoscuti prin intermediul Internetului (prietenii on-line facute prin intermediul canalelor de discutii, grupuri de discutii ce inlocuiesc prietenii si familia);
3) dependenta de computer (obsesie fata de jocurile pe calculator sau de aspecte legate de programarea pe calculator – problema ce apartine mai mult copiilor, adolescentilor sau barbatilor in general);
4) excesul de informatii (navigarea pe Internet sau cautarea de baze de date).
Calculatorul este un instrument foarte important al activitatii zilnice: combinat cu conectarea la Internet devine raspunsul la numeroasele noastre probleme profesionale.
Timpul alocat acestuia creste simtitor, iar minunatiile ce stau afisate cuminti pe monitor pot convinge pe multi de relativa utilitate a Internetului. Distractiile colorate si invitatiile persuasive ale calculatorului si Internetului pot suci mintile multora.
Cei mai expusi la dependenta sunt adoslescentii care cheltuiesc timp si bani, acasa sau in cafenele specializate, butonand in permanenta in cautarea de senzatii noi, fie ca acestea sunt jocuri sau persoane din lumea intreaga, fie cumparand cu inconstienta produse cu ajutorul cardurilor furate.
Nici cei mai in varsta, de la care se presupune ca se asteapta la mai mult discernamant, nu se lasa mai prejos, cazul americancei care a fost arestata pentru ca-si neglija copiii din cauza comunicatiilor pe calculator fiind relevant. Managerii firmelor americane sunt din ce in ce mai ingrijorati de productivitatea muncii angajatilor, atunci cand acestia au acces la serviciu la Internet. Problema dependentei de Internet este reala, din moment ce au aparut doctori care se ocupa serios de aceasta, considerand-o patologica.