CCR a decis miercuri, 13 martie, că organizarea unui referendum, în ziua alegerilor europarlamentare, este legală. Pe cale de consecință, USR îi cere președintelui Iohannis să demareze organizarea referendumului pe Justiție, pornit de la inițiativa „Fără penali în funcții publice”.

„Alianţa USR-PLUS are toată încrederea că preşedintele României va demara acest referendum care ar scoate România din cei doi ani şi jumătate de luptă pe justiţie pe care ne-o servesc Liviu Dragnea şi PSD. În acest moment avem toate şansele ca pe 26 mai românii să poată să voteze pentru fără penali”, a declarat Dan Barna, în Parlament.

Conform celor declarate de Barna, prin introducerea acestei modificări în Constituţie, cei condamnaţi nu mai pot candida la următoarele alegeri.

„Un astfel de referendum va pune o presiune extraordinară la tot ce s-ar vota în Parlamentul României. Acum câteva săptămâni a fost ultima discuţie. La momentul acela nu vorbeam de 26 mai pentru că era o contestaţie la Curte şi aşteptam răspunsul. Am discutat de referendumul pe justiţie şi preşedintele analizează oportunitatea. Avem o oportunitate majoră să ieşim din acest blocaj în care este societatea. Sunt optimist că dacă preşedintele va decide să iniţieze acest referenndum ar putea debloca situaţia în care se află România”, a mai spus Barna.