O firma din Piatra-Neamt, care vinde centrale termice, a ajuns intr-o criza de crestere. Adica a avut rezultate neasteptat de bune, care obliga firma la o reorganizare potrivita stadiului de dezvoltare la care a ajuns. Paradoxal, intr-un caz ca acesta, nu criza banilor, ci acumularea lor risca sa blocheze afacerea. Una din marile probleme ale oamenilor cu idei, cu initiativa este aceea ca nu toti au calitati de manageri, dar putini inteleg sa apeleze la servicii specializate. „Implicarea expertilor straini, posibila prin programul pilot TRADE Network, va creste increderea firmei din Piatra Neamt, ca si a altor intreprinzatori, in solutiile firmei de consultanta. Nu va fi vorba de o analiza neutra, de tip diagnostic, ci de solutii concrete, care vor fi implementate”, spune Constantin Turmac, senior consultant la Compass Consulting, firma care se ocupa de cazul prezentat. Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) sustine cu 2,5 milioane dolari proiectul Trading Regionally and Developing Expertise (TRADE Network), care va asigura transfer de cunostinte si solutii concrete catre firme private din Europa Centrala si de Est. „TRADE Network este unul din proiectele-cheie sustinute financiar de USAID, program prin care se recunoaste importanta potentialului regional de dezvoltare a afacerilor si necesitatea extinderii retelei de companii dinamice in Romania, Bulgaria, Croatia si Ungaria”, a precizat Denny Robertson, directorul Misiunii USAID din Romania.
Proiectul finantat de USAID vizeaza trei componente fundamentale: „transferul de know-how pentru consolidarea serviciilor de consultanta, cresterea calitatii serviciilor de consultanta prin strategii concrete, orientate catre clienti si, nu in ultimul rand, crearea unei retele de parteneri-cheie”, puncteaza Ana Covaliu, reprezentant Business Development Group, coordonator de proiect al TRADE Network in Romania. Programul este posibil cu participarea a doua organizatii private de voluntari din SUA: Citizens’ Democracy Corps si International Executive Services.
Cu sprijinul expertilor din SUA, companiile de consultanta prezente in program vor fi mai aproape de clienti, precum si de partenerii din tarile participante.
„Cream o retea solida de firme de consultanta locale in Europa Centrala si de Est, care sa dezvolte legaturi profitabile de afaceri in aceasta regiune. Deja am identificat patru firme excelente din Romania, care au devenit primii nostri parteneri locali de afaceri”, a declarat Gina Volynsky, director al programului TRADE Network.

Concureaza si coopereaza

Esenta programului pleaca de la premisa „Concureaza si coopereaza”. Lumea actuala a business-ului nu poate fi conceputa in afara legaturilor. Firmele din Romania se pot conecta la retea prin intermediul: Business Development Group (BDG), Compass Consulting, specializate in consultanta de afaceri, Quantum Leap, firma de dezvoltare de proiecte si Daedalus, firma de cercetare a pietei.
Vital pentru o afacere, un studiu de piata este teribil de scump pentru o firma mica si mijlocie (24-25.000 de dolari costul unei astfel de cercetari). Programul TRADE Network ofera beneficii si din acest punct de vedere. „Am inceput inca de anul trecut sa dezvoltam cercetari de piata pe care sa le vindem la mai multe companii – noi le numim produse sindicalizate. Cu cat sunt mai multi cumparatori, cu atat pretul devine mai accesibil (2.000 de dolari/client). Prin transferul de know-how asigurat de programul TRADE Network vom dezvolta aceasta oferta de produse ieftine”, spune Daniel Enescu, director general Daedalus. „Prin aceasta retea, serviciile devin complementare: un client va gasi in retea mai mult dect ii poate oferi un singur partener. Colaborarea dintre firme, in tara si in afara ei, face posibile participari in proiecte de investitii de anvergura, in programe de finantare comune”, declara Alex Hotnog, director Quantum Leap.

Retea de idei si investitii

Denny Robertson, directorul Misiunii USAID din Romania: „Aceasta constelatie de companii locale care lucreaza impreuna este un concept unic. Oamenii de afaceri care intra in legatura cu o companie din Romania vor intra in legatura si cu partenerii TRADE Network din Bulgaria, Croatia si Ungaria. Este un efect de multiplicare. Prin aceasta, oamenii de afaceri, in special cei americani, vin in contact cu o dimensiune a oportunitatilor de afaceri cu care sunt obisnuiti. Principala atractie rezida in amploarea si aspectul multidimensional al acestui proiect.”

Beneficiile TRADE Network
– asistenta tehnica pentru firmele de consultanta: pentru propria organizare, pentru activitatea de fiecare zi

– cresterea calitatii produselor si serviciilor oferite de consultanti, cu orientare directa catre clienti

– retea care promoveaza comertul regional si international, prin contacte esentiale pentru afaceri

– evenimente care creeaza legaturi: un exemplu, reuniunea de lucru organizata la Bucuresti intre 22-24 martie a.c.;

web-site TRADE Network (in stadiu de finalizare): oportunitati de parteneriat, bazate pe legaturi de incredere.