Acordul comercial încheiat joi între Marea Britanie şi Uniunea Europeană este “corect, echilibrat şi bun” şi merită luptat pentru el, a declarat şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, relatează Reuters.

“A fost un drum lung şi sinuos. Dar avem un acord bun pe care îl putem prezenta. Este corect, este echilibrat şi este lucrul bun şi responsabil de făcut pentru ambele părţi”, a spus Ursula von der Leyen în cadrul unei conferinţe de presă.

Ursula von der Leyen: ”Acest acord este în interesul Regatului Unit”

“Negocierile au fost foarte dificile. Au fost multe în joc pentru atât de mulţi oameni, aşa că acesta a fost un acord pentru care a trebuit să luptăm cu adevărat”, a adăugat preşedinta CE.

“Cred, de asemenea, că acest acord este în interesul Regatului Unit. Va stabili fundaţii solide pentru un nou început cu un prieten de lungă durată. Şi înseamnă că în sfârşit putem lăsa Brexit-ul în urmă şi Europa poate să meargă mai departe”, a mai afirmat von der Leyen.

Ea a mai subliniat că Regatul Unit va rămâne un “partener demn de încredere al UE”.

Boris Johnson: ”Acordul este unul bun pentru întreaga Europă”

De cealaltă parte, premierul britanic Boris Johnson a afirmat joi seară că acordul încheiat cu UE este în stilul celui cu Canada.

Oamenii au afirmat că este imposibil, dar am luat controlul înapoi, a mai spus el. Acest acord va însemna siguranţă pentru afaceri, a dat asigurări Johnson.

De asemenea, a spus Jonhson, nu va fi un lucru rău pentru UE să aibă un Regat Unit prosper la uşa sa.

El a mărturisit că disputele cu UE au fost dure, dar a spus că acordul este unul bun pentru întreaga Europă.

Trebuie menționat că acordul comercial dintre cele două părți a fost semnat practic in extremis, când puțină lume mai acorda șanse reale pentru ajungerea la un compromis, după mai multe luni de real blocaj.