Medicii cer acordarea a minimum 6% din PIB pentru sănătate, precum şi o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat.

De asemenea, medicii solicită o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi şi consultarea reală a Coaliţiei profesioniştilor din sănătate cu privire la orice măsură care poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate, a mai spus Astărăstoae.

Deja Coaliţia profesioniştilor din sistemul de sănătate şi-a stabilit calendarul protestelor. Între 9 şi 13 septembrie, liderii organizaţiilor membre din judeţe vor constitui coaliţii la nivel local şi vor înmâna revendicările lor prefecţilor.

La 17 septembrie va fi organizată o nouă şedinţă a Coaliţiei şi vor fi analizate acţiunile realizate până atunci. Între 18 şi 27 septembrie sunt programate pichete zilnice în faţa Ministerului Sănătăţii şi Ministerului de Finanţe, iar în luna octombrie un miting în faţa Guvernului, a precizat Astărăstoae.

‘Dacă în această perioadă vom descoperi că nu se va întâmpla ceva pozitiv faţă de revendicările pe care coaliţia profesioniştilor o va înainta decidenţilor, în luna octombrie vom organiza în Bucureşti un miting în faţa Guvernului şi un marş pe traseul de la Guvern până la ministerul de Finanţe şi Parlament. Dacă şi după aceste evenimente vom descoperi că decidenţii nu ne iau în seamă, luna noiembrie este rezervată ca principiu unei greve generale în sistemul de sănătate’, a explicat prim-vicepreşedintele Federaţiei SANITAS, Marius Sepi, prezent la conferinţă.

Sepi a mai susţinut că în cazul unei greve generale se va asigura acel minim al personalului sanitar, astfel încât populaţia să nu aibă de suferit.

‘Condiţiile de grevă sunt specificate în lege, vom asigura, ne vom organiza conform legii, nu vom încălca legea pentru ca populaţia să nu sufere. Vom asigura acea treime stabilită de lege, iar cei pe care noi îi reprezentăm unii vor pune seringa jos, iar unii vor pune stetoscopul jos. În timpul grevei generale se va asigura asigura acea treime din lege’, a mai precizat reprezentantul SANITAS.

Profesorul Astărăstoae le-a cerut oamenilor politici să nu politizeze demersul medicilor.

‘Am decis să continuăm mişcările şi am decis graficul acestor mişcări. Atragem atenţia factorilor politici să nu încerce să politizeze demersul nostru, pentru că avem o memorie foarte bună şi dacă o să vedem că lăcrimează unii sau alţii o să le aducem aminte ce au făcut ei şi avem ce să spunem. Rugăm factorii politici să nu încerce să politizeze mişcarea noastră. Este o mişcare civică pentru demnitate, pentru independenţa profesiei, este o mişcare pentru un sistem de sănătate care să fie centrat pe pacient în sensul real al cuvântului, să nu îndrăznească să facă ceea ce au făcut inclusiv cu câinii comunitari, să o politizeze, pentru că vor avea nişte surprize foarte mari’, a declarat în conferinţa de presă profesorul doctor Vasile Astărăstoae.

Preşedintele Colegiului Medicilor a mai afirmat că demersul medicilor, chiar dacă se va adresa ministrului Sănătăţii, nu este împotriva ministerului Sănătăţii. ‘Demersul nostru se va adresa ministrului Sănătăţii ca el să fie reprezentantul şi mesagerul nostru către primul ministru Victor Ponta, care a găsit fonduri pentru instituţiile de represiune şi nu a găsit fonduri pentru profesioniştii din sănătate şi către ministerul Bugetului, mai ales şi către domnii Voinea şi Gherghina, care trebuie să se aşeze la discuţii cu noi’, a mai arătat Astărăstoae.

Astărăstoae a mai explicat că legea salarizării trebuie să rezolve problema rezidenţilor ca ‘primă prioritate’.

‘Pe această lege a salarizării trebuie rezolvată problema rezidenţilor ca primă prioritate şi prioritatea noastră este cu 1 septembrie, pentru că plata se face în octombrie şi este o cerinţă ne-negociabilă’, a mai spus Vasile Astărăstoae.

Punctul său de vedere cu privire la rezidenţi a fost susţinut şi de prim-vicepreşedintele Federaţiei SANITAS din România.

‘Ne dorim ca începând cu data de 1 ianuarie 2014 tot ceea ce înseamnă principiile din legea 284 să se aplice în sistemul de sănătate. Ar fi în primul rând o etapă de creştere progresivă a veniturilor undeva până în 50%, până la urmă o reparaţie morală faţă de ceea ce ni s-a întâmplat în ultimii patru ani de zile, în care noi am suportat tăieri masive de salarii, de drepturi, de sporuri’, a spus Marius Sepi.
Sursa: Agerpres