Ca un efect imediat al scaderii pretului la petrol, cotatia aurului a inceput sa dea inapoi, inchizand ziua de ieri pe NYMEX cu un minus de 16 USD, la valoarea de 962,70 USD per uncie. Suportul psihologic de 960 USD a fost chiar spart pe intraday, cand doua contracte au fost incheiate pe 959 USD.

Faptul ca si aurul si petrolul au fost pe scadere nu trebuie sa ingrijoreze, mai ales ca ambele au avut in ultima perioada un trend de apreciere sustinuta. Singurii ingrijorati vor fi tarile producatoare.

In fapt, cata vreme petrolul a devenit o marfa de risc, aurul a fost solutia imediata. Pe piata petrolului, principalii factori de influenta au fost nu pur economici, ci mai mult teama de urmari periculoase la evenimente internationale (amenintarile Lui Hugo Chavez din Venezuela, mini-criza rachetelor iraniene, greva de la Petrobras din Brazilia, agresivitatea teroristilor din Nigeria si sovaiala OPEC cu privire la cresterea productiei). Pe o cerere crescuta de aur, o crestere era si normala.

John Nadler, analist principal la Kitco Bullion crede ca „mutarea a fost posibila pe fondul scaderii pretului la petrol dar plusata de sporirea productiei interne (n.r. a SUA) de petrol”.

Pana la ora editarii acestui materialul, aurul a stagnat la deschidere, dupa care a fluctuat in banda de 965-953 dolari, dupa care a urcat brusc. Ultima cotatie era 957,30 USD.

UPDATE: Si in Romania pretul a scazut. Potrivit cotatiei anuntate ieri de BNR, aurul a scazut de la 71,0703 lei per gram la 70,6825 lei. Astazi, scadere a continuat sub valoarea psihologica de 70 lei, atingand 69,7091 lei gramul.

Sursa: MarketWatch