Preşedintele Traian Băsescu a început consultările cu partidele politice pentru desemnarea unui nou premier.

Primii programaţi la întâlnirea de la Palatul Cotroceni au fost reprezentanţii minorităţilor naţionale. Liderul grupului parlamentar, Varujan Pambuccian, a transmis preşedintelui României că are două propuneri pentru funcţia de premier. Primul nume este Klaus Johannis, care este reprezentantul Forumului Democrat al Germanilor din România, iar cel de-al doilea este  Aurel Vainer, preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

„Ne pare rău că nu ne-a gândit noi primii să-l întrebăm pe Klaus Johannis dacă ar accepta această propunere. Nu ne-a gândit că noi am putea da un prim ministru. Ni-l asumăm pe Klaus Johannis pentru că este preşedintele Forumului pe care noi îl reprezentăm în Parlament”, a spus Pambuccian.

Programul consultărilor de la Palatul Cotroceni:
17.00 – 17.30 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale
17.45 – 18.15 – Grupul parlamentar al independenţilor
18.30 – 19.00 – Uniunea Democrată Maghiară din România
19.15 – 19.45 – Partidul Naţional Liberal
20.00 – 20.30 – Partidul Social Democrat şi Partidul Conservator
20.45 – 21.15 – Partidul Democrat Liberal

UPDATE

Varujan Pambuccian la ieşirea de la consultările cu preşedintele Băsescu: Am propus un Guvern de uniune naţională condus de Klaus Johannis. Preşedintele nu ne-a propus altă variantă. Pur şi simplu a luat act de propunerea noastră.

UPDATE 2:

Gabriel Oprea (Grupul independenţilor din Parlament): Noi suntem 20 de parlamentari care votăm pentru ieşirea din criză şi pentru interesul naţional.

Nu am venit cu o propunere de prim ministru. Vom vota ca şi ieri pentru un Guvern competent.

UPDATE 3:

Verestoy Attila – UDMR: Noi luăm act de dorinţa dv de a nu fi de acord cu propunerea lui Klaus Johannis. După alegerile prezidenţiale sperăm să facem parte dint-o Coaliţie susţinută de o majoritate parlamentară.

Nu am înaintat o altă propunere în afară de Klaus Johannis. Nici preşedintele Băsescu nu a făcut o altă propunere.

UPDATE 4:

Crin Antonescu – PNL: N-am încredere în dv, domnule preşedinte

„Eu cred că majoritatea s-a verificat în fel şi chip şi de-aia propunerea noastră e aceeaşi. Nu este vorba de a-i impune preşedintelui un nume, ci de a insista pe lângă el pentru o soluţie raţională, echilibrată, care răspunde nevoilor acestui moment.

Coaliţia formată sau majoritatea respectivă – dvs o puteţi numi de la Grivco -, eu n-o numesc de la Grivco şi nu am nicio legătură cu Grivco. Şi-n felul ăsta, aşa… anecdotic, putem să facem şi noi tot felul de glume. Nu cred că e cazul. Apropo de faptul că aveţi încredere în cei care compun sau în partidele respective. Uneori decidem pe bază de încredere, alteori avem încredere, n-avem încredere, ne plac sau nu partenerii. Poate că nici eu n-am încredere în dvs şi n-am, cu tot respectul”, i-a spus preşedintele PNL, Crin Antonescu, preşedintelui Traian Băsescu.

UPDATE 5:

Mircea Geoană – PSD: Sfărşitul crizei politice ar trebui să înceapă de acolo de unde a pornit – de la dv, domnule preşedinte

„Fiecare zi care trece costă foarte mult România. Ar fi bine să punem punct acestei crize politice şi de unde a plecat sursa acestei crize, de acolo ar trebui să pornească şi sfârşitul ei, adică de la dv”, i-a spus preşedintele PSD, Mircea Geoană, preşedintelui Traian Băsescu la începutul discuţiilor de la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Băsescu a replicat că responsabilitatea crizei politice aparţine şi unor membri PSD „care au contribuit la căderea a două guverne în mai puţin de o lună”.

UPDATE 6

Geoană: De aici de la Cotroceni vă transmit că sunt nori de furtună şi nu sunt semne de cer senin

„Suntem într-o situaţie de blocaj şi preşedintele Băsescu are aceiaşi atitudine încăpăţănată în care îşi doreşte un guvern interimar şi un premier obedient.

Şantajul continuă, şantajul cu neplata pensiilor, a salariilor, şantajul cu neplata tranşei de la FMI în acelaşi joc cinic cu care preşedintele Băsescu ne-a obişnuit de mult timp. Plecăm dezamăgiţi de modul obtuz, îngust în care preşedintele ţării abordează această situaţie”, a spus preşedintele PSD, Mircea Geoană.

UPDATE 7

Emil Boc – PDL: Într-o logică democratică şi constituţională PDL ar trebui să dea premierul

„Într-o logică democratică şi constituţională soluţia ar trebui să ţină cont de configuraţia politică rezultată din alegeri, iar PDL este partidul cu cele mai multe mandate şi ar trebui să dea premierul întrucât nu există o majoritate absolută în Parlament, iar un premier independent nu a fost acceptat de parlamentari”, a spus preşedintele Emil Boc, preşedintelui Traian Băsescu.

UPDATE 8

Emil Boc: Am lăsat la latitudinea preşedintelui Traian Băsescu desemnarea premierului din rândul partidului cu cele mai multe mandate, adică PDL