Anul viitor va fi anul „mobile web” în ţara noastră, iar unul din trei români va accesa Internetul utilizând telefonul mobil, conform unei analize realizate de Voxline Communication.

„Creşterea vitezei de acces la Internetul mobil susţinută de creşterea numărului de telefoane inteligente (smartphones) creează premizele unor experienţe mai bune şi mai bogate în navigarea pe site-uri mobile”, este de părere Dan Vîrtopeanu, General Manager Voxline Communication.

„Dacă ne raportăm la media din UE şi evoluţia utilizatorilor de mobile web din România, putem estima ca 2010, în pofida efectelor crizei economice, va fi anul mobile web în ţara noastră, în care unul din trei români va accesa Internetul folosind un telefon mobil”, apreciază Vîrtopeanu.

Conform datelor companiei, în prezent, 22% dintre utilizatorii telefoniei mobile Orange şi 17,2% dintre clienţii Vodafone utilizează Internetul mobil. Al treilea operator local de telefonie mobilă, Cosmote România, nu a făcut publice niciun fel de date privind acest segment de piaţă.

Tehnologia mobilă trebuie optimizată pentru cât mai mulţi utilizatori de Internet mobil, iar cea mai bună dovadă o reprezintă recenta achiziţie Google a reţelei de publicitate pe mobi site-uri şi aplicaţii mobile AdMob, determinată în primul rând de tehnologia proprietară dezvoltată de reţea”, crede Vîrtopeanu.

Asociaţia Operatorilor de Telefonie Mobilă a anunţat de la începutul anului existenţa a 4,1 miliarde de utilizatori de telefonie mobilă în lume, ceea ce rezultă ca sunt cel puţin 1,27 miliarde de persoane care folosesc telefonul mobil pentru navigarea pe mobile web.

Ţinând cont de ritmul de creştere al utilizatorilor de telefonie mobilă, mai mare decât al utilizatorilor de calculatoare (pentru 2009 fiind estimată cifra de 4,6 miliarde) şi de ritmul de adopţie a Internetului mobil, numărul celor care vor naviga online folosind dispozitivele mobile îl va depăşi în curând pe cel al celor care folosesc calculatoare.

Te-ar putea interesa și: