În România, numărul deceselor provocate de COVID-19 ar putea fi mult mai mare. Raed Arafat: Nu comentez

În urma analizei efectuate de către Institutul pentru Metrică și Evaluare a Sănătății (IHME) de la Universitatea din Washington, profit.ro a consultat datele cercetătorilor americani și a scos la iveală faptul că numărul deceselor este de trei ori mai mare decât ce au raportat autoritățile. În acest context, sursa anterior citată a decis să-l contacteze pe șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), secretarul de stat Raed Arafat. Acesta a precizat că nu dorește să comenteze datele analizei și că trebuie, mai întâi, să vadă pe ce s-a bazat analiza.

“Trebuie mare atenție când lucrăm cu așa ceva”, a completat Arafat.

În analiză, România ocupă locul 19 în lume, cu 87.649 de decese indicate ca fiind în realitate în perioada martie 2020-mai 2021, mult mai multe decât cele raportate de autorități – 28.799 de decese.

România nu este singura țară din analiza americanilor

Analiza efectuată de IHME arată că și alte țări se confruntă cu o eroare în ceea ce privește numărul real al deceselor provocate de coronavirus. Acest lucru se poate întâmpla din cauza faptului că statele raportează doar decesele din spitale sau ale persoanelor confirmate cu boala. Mai mult decât atât, sistemele slabe de raportare a sănătății, dar și accesul scăzut la asistență medicală duc la mai multe provocări când vorbim de monitorizarea deceselor.

“Pe cât de cumplită pare pandemia Covid-19, această analiză arată că prețul real este semnificativ mai ridicat. Înțelegerea numărului real de decese provocate de Covid-19 nu doar că ne ajută să apreciem amploarea acestei crize globale, dar oferă și informații valoroase factorilor de decizie care elaborează planuri de răspuns și recuperare”, spune directorul IHME, Christhopher Murray.

Analiza arată și situația din Statele Unite ale Americii

Potrivit datelor, Statele Unite ar fi înregistrat până acum mai multe decese cauzate de Covid-19 decât orice altă țară – în total peste 905.000 de morți, comparativ cu puțin peste 574.000 de decese raportate oficial de autorități, arată sursa citată.

Este important de reținut faptul că analiza vizează doar decesele provocate direct de coronavirus, ci nu de întreruperea accesului la sistemele medicale.

Sursa foto: Dreamstime