Ungurii surprind Uniunea Europeană! S-a dat undă verde la vaccinarea cu a treia doză

Agenția ungară MTI informează că autoritățile sanitare ungare și-au dat acordul pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-coronavirus. Autoritățile recomandă ca aceasta să fie administrată persoanelor care au făcut rapelul acum cel puțin patru luni.

Amintim că rata de vaccinare în Ungaria este de aproape 60%, iar Guvernul de la Budapesta are în vedere o campanie de vaccinare pentru imunizarea tuturor persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani.

Personalul medical trebuie să se vaccineze obligatoriu

Pe lângă administrarea celei de-a treia doze, Ungaria a decretat la personalul medical să se vaccineze anti-COVID în mod obligatoriu. În aceeași situație se află și lucrătorii din sectorul de distribuție a medicamentelor.

Potrivit decretului, persoanele care lucrează în sectoarele menționate anterior riscă să fie concediate dacă până la data de 1 septembrie nu se vaccinează cu cel puțin prima doză.

Prin personal medical, spune agenția ungară MTI, se înțelege persoanele care lucrează în spitale, cămine de bătrâni, centre de protecție a copilului și instituțiile de asistență sanitară pentru armată și pentru poliție.

Guvernul ungar spune că persoanele care nu se pot vaccina din cauza unor probleme medicale dovedite sunt exceptați de la această regulă.

Amintim că peste 90% din angajații sistemului sanitar din Ungaria au primit ambele doze de vaccin. Majoritatea angajaților a primit vaccinul produs de Pfizer.

Ar putea vaccinarea deveni obligatorie în România?

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a declarat că vaccinarea nu va deveni obligatorie în țara noastră, subliniind că este mai bine ca această decizie să rămână la latitudinea fiecărei persoane.

„Nu aș spune chiar obligatoriu. Vaccinarea este opțională. Cred că e bine să rămână la latitudinea fiecăruia dintre noi dacă ne vaccinăm sau nu, dar cred că pentru anumite categorii profesionale, cum e spre exemplu personalul medical, e important să ne gândim și la persoanele cu care acest personal vine în contact, adică în general cu pacienți vulnerabili, cu boli cronice, cu o sumedenie de alte afecțiuni.

Și atunci e bine să fim responsabili. În general, atunci când alegem să ne vaccinăm. trebuie să înțelegem că e o responsabilitate față de sănătatea noastră, dar e o mare responsabilitate și pentru cei de lângă noi!

Atunci cred că e responsabil din partea personalului medical să nu-i pună în pericol pe cei cu care vine în contact.

Noi vom veni cu o propunere cel mai probabil, prin care personalul medical și medico-sanitar nevaccinat, să se testeze periodic, tocmai pentru a asigura securitatea pacienților. Dar acest lucru se va întâmpla doar dacă se depășesc anumite incidențe ale infecției cu COVID-19. Acum, pe cifrele acestea atât de joase, circulația virusului nu susține un astfel de scenariu (…) Costurile pentru teste nu vor fi suportate de sistemul public de sănătate. În principiu, costurile ar trebui să fie responsabilitatea persoanei care este nevaccinată”, a declarat Ioana Mihăilă, în direct la Digi24.