Ungurii au tupeu. Ultimele dezvăluiri venite chiar din Statele Unite ale Americii scot totul la iveală. Premierul Viktor Orban joacă la două capete

Ungurii nu au nicio limită

O spune istoricul Hal Brands, profesor la Johns Hopkins University School of Advanced International Studies (SAIS). Istoricul îl acuză pe Viktor Orban că încearcă să slăbească NATO şi Uniunea Europeană (UE) din interior şi face astfel jocurile Rusiei şi Chinei.

Brands scrie un editorial extrem de dur în Bloomberg în care aduce critici virulente la adresa lui Viktor Orban. În opinia sa, premierul ungar slăbeşte NATO şi UE din interior, în timp ce Rusia şi China o fac din exterior. Această politică este contrarie totodată Statelor Unite, consideră el. „Comportamentul lui Orban stabileşte un precedent periculos pentru Statele Unite, ale cărei interese sunt ameninţate de modul de acţiune al Ungariei”, scrie Brands, citat de g4media.ro.

Politica lui Viktor Orban în regiune este similară cu cea a preşedintelui rus Vladimir Putin. El se referă la „utilizarea etnicilor maghiari ca instrument de destabilizare”. Hal Brands aminteşte în acest sens de relaţia cu România arătând că „Viktor Orban foloseşte resentimentele create de Tratatul de la Trianon pentru a creşte tensiunile” cu Bucureştiul.

Primii paşi de contracarare a acestei politici trebuie făcuţi de Statele Unite, crede Hal Brands, enumerând, ca posibile acţiuni, restrângerea cooperării militare, sporirea colaborării cu ONG-uri anti-corupţie şi chiar suspendarea unilaterală a obligaţiilor de securitate faţă de Ungaria.