Viktor Orban şi Volodimir Zelenski au stat faţă în faţă joi, la Bruxelles, acolo unde au participat la o reuniune a Consiliului European.

Ungaria doreşte negocieri urgente pentru pace în Ucraina

Cei doi au fost fotografiaţi stând de vorbă şi dându-şi mâna. Cu această ocazie, premierul Ungariei a reafirmat faptul că, în opinia, în Ucraina trebuie să se ajungă cât mai urgent la un armistiţiu şi la negocieri de pace.

Este cunoscut faptul că Ungaria a adoptat o poziţie mult mai blândă la adresa Rusiei faţă de majoritatea ţărilor UE, iar Ucraina nu este de acord cu un astfel de final brusc al războiului, pentru că asta ar însemna concesii în faţa Moscovei. Cât despre relaţiile dintre Ungaria şi Ucraina în acest moment, ele nu sunt tocmai cele mai bune.

„Susţinem o încetare imediată a focului pentru a evita alte morţi. Ungaria face parte din tabăra păcii”, i-a transmis Viktor Orban lui Zelenski, potrivit secretarului de stat pentru comunicare internaţională Zoltan Kovacs.

Viktor Orban promite asistenţă Kievului, însă nu şi armament

Premierul Ungariei a afirmat că ţara sa va continua să sprijine Ucraina, prin asistenţă umanitară şi financiară, însă nu mai mult.

„Nu vom furniza armament”, a subliniat clar Viktor Orban.

„Noi am permis venirea a peste un milion de refugiaţi din Ucraina. Din ceea ce a spus preşedintele Ucrainei, este clar că războiul se va prelungi. Nu putem miza pe faptul că se va încheia curând”, a adăugat şeful Guvernului de la Budapesta.

Joi, 9 februarie, Viktor Orban şi alţi lideri europeni s-au întâlnit cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Purtătorul de cuvânt al lui Orban, Bertalan Havasi, a detaliat că la întâlnirea respectivă au mai fost prezenţi liderii din Austria, Croaţia, Bulgaria, Slovenia, Republica Cipru şi Grecia, ţări care în general manifestă reticenţă faţă de impunerea unor sancţiuni foarte dure împotriva Rusiei.

Relaţia dintre Ucraina şi Ungaria nu este deloc una simplă

În aprilie anul trecut, Viktor Orban l-a numit pe preşedintele Ucrainei unul dintre „adversarii” cu care a trebuit să lupte în timpul campaniei electorale pentru a-şi asigura al patrulea mandat consecutiv la conducerea Ungariei.

În decembrie 2022, Ungaria a blocat iniţial un pachet de ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, dar ulterior a renunţat la opoziţie în schimbul deblocării fondurilor pentru Budapesta din partea Uniunii Europene.

Iar cel mai recent, Kievul şi Budapesta s-au contrat pe tema asigurării drepturilor minorităţilor din Ucraina.