Moody’s a plasat ratingul „Baa1” al Ungariei sub evaluare pentru o posibilă retrogradare, din cauza riscurilor fiscale accentuate după suspendarea discuţiilor cu FMI şi UE privind acordul de împrumut extern încheiat în octombrie 2008.

Agenţia de evaluare financiară a arătat, într-un comunicat, că evaluarea ratingului de ţară al Ungariei se va concentra pe disponibilitatea guvernului de a formula o agendă coerentă de reformă care să poată stabiliza economia şi situaţia financiară a statului.

„Moody’s anticipează ca guvernul ungar, UE şi FMI să ajungă la un acord în urma alegerilor locale (programate pentru 3 octombrie), din moment ce toate cele trei părţi sunt conştiente de consecinţele negative ale unei destrămări complete a programului”, noteză agenţia.

Moody’s va confirma probabil ratingul „Baa1” dacă va exista un angajament credibil faţă de obiectivele fiscale propuse anterior de FMI.

„Totuşi, dacă noile obiective fiscale care vor rezulta din următoarea rundă de discuţii vor anunţa o consolidare fiscală mai puţin rapidă, atunci este probabilă o retrogradare cu o treaptă”, avertizează agenţia de rating.

SURSA: Mediafax