În 2012, Ungaria trebuie să rostogolească obligaţiuni care ajung la maturitate în valoare de 1.820 miliarde de forinţi şi obligaţiuni în valută în valoare 1.370 miliarde de forinţi, inclusiv 3,34 miliarde de euro din precedentul acord de finanţare cu FMI.

Guvernul premierului Viktor Orban nu reuşeşte să refacă legăturile rupte cu Uniunea Europeană astfel încât să poată asigura o linie de credit de la UE şi FMI şi pentru a împiedica o potenţială intrare în incapacitate de plată.

Comisia Europeană a anunţat săptămâna trecută că va lansa procedura de încălcare a prevederilor tratatelor UE (infringement) contra Ungariei, a cărei nouă constituţie conţine aspecte privind statutul băncii centrale şi procesul de selecţie a judecătorilor ce contravin dreptului comunitar.

Viktor Orban a declarat că guvernul va revoca unele legi criticate de UE, dar decizia este la latitudinea parlamentului, controlat Fidesz – partidul aflat la guvernare în Ungaria. Pieţele financiare caută o dovadă că Orban este serios, mai ales după ce mii de maghiari au demonstrat sâmbătă pentru a-şi exprima încrederea în politicile guvernului.

Mihaly Varga a anunţat că executivul va elabora luni detaliile acordului de împrumut, cu o zi înainte de a se deplasa la Bruxelles pentru a-l întâlni pe preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Întrebat dacă e de acord cu estimarea privind valoarea pachetului de finanţare, de 17-20 miliarde de euro, Varga a răspuns că probabil estimarea mass-media nu este prea îndepărtată de realitate.

În 2008, Ungaria a fost prima ţară din Uniunea Europeană care a beneficiat de un plan de ajutor în valoare de 20 de miliarde de euro din partea FMI, UE şi Băncii Mondiale. Însă la venirea sa la putere în 2010, premierul Viktor Orban a încetat colaborarea cu FMI, apreciind că Ungaria se poate finanţa singură de pe piaţă.
SURSA: Agerpres