De asemenea, plafonul de ţară al Ungariei a fost coborât cu două trepte până la ‘BBB’ de la ‘A minus’.

În urma acestei decizii, Fitch devine a treia mare agenţie de rating care retrogradează Ungaria în categoria ‘junk’ (nerecomandat pentru investiţii). La finele lunii decembrie 2011, Standard & Poor’s a retrogradat Ungaria în categoria ‘junk’, după ce în luna noiembrie a anului trecut Moody’s a luat o decizie similară.

‘Retrogradarea ratingurilor Ungariei reflectă continua deteriorare a politicii fiscale, a mediului de finanţare externă şi a prognozelor de creştere, provocate în parte şi de noi politici economice neortodoxe care subminează încrederea investitorilor şi complică ajungerea la un nou acord cu FMI/UE’, a declarat directorul diviziei de ratinguri suverane de la Fitch, Matteo Napolitano.

În luna noiembrie a anului trecut, când Fitch a plasat ratingul Ungariei sub o perspectivă negativă, a citat printre motive o încetinire economică peste aşteptări, o creştere a primelor de risc şi presiunile la adresa finanţării fiscale. În opinia agenţiei, aceste riscuri s-au materializat.

Recent, agenţia şi-a revizuit în jos estimările privind evoluţia PIB-ului Ungariei în 2012 până la minus 0,5%, de la o creştere de 0,5% cât estima anterior, după ce Fitch a decis să reducă la jumătate estimările privind creşterea PIB-ului zonei euro în 2012 până la 0,4%.

De asemenea, Fitch consideră că riscurile la adresa politicii fiscale şi a finanţării externe au crescut semnificativ în ultimele două luni, ca urmare a deteriorării sentimentului investitorilor. Nivelul ridicat al datoriei Ungariei şi necesităţile mari de finanţare asociate lasă Ungaria vulnerabilă la modificările negative în rândul încrederii investitorilor.

‘În consecinţă, importanţa obţinerii la timp a unui nou acord cu FMI a crescut, în timp ce perspectivele încheierii acestui acord au devenit mai incerte’, consideră agenţia. Fitch estimează că singurul tip de acord pe care Ungaria se poate aştepta să îl obţină este unul de tip ‘stand-by’. Mai mult, chiar dacă s-ar ajunge la un acord, rămân semne de întrebare referitoare la capacitatea Guvernului ungar de a respecta condiţiile stricte, având în vedere încheierea prematură a precedentului program cu FMI în luna iulie 2010.

Perspectiva asociată ratingurilor Ungariei rămâne una ‘negativă’, semn că există o probabilitate de peste 50% pentru o nouă retrogradare în următorii doi ani. Fitch avertizează că o nouă creştere a riscurilor la adresa politicii fiscale şi a finanţării externe, precum şi eşecul în înscrierea unui nou acord cu FMI ar putea conduce la o retrogradare. În plus, o contracţie peste aşteptări a activităţii economice, creşterea ieşirilor de capital din sectorul privat, slăbirea angajamentelor guvernului faţă de consolidarea fiscală sau măsuri politici neortodoxe ar putea conduce de asemenea la o retrogradare.