Primul bancomat care eliberează numerar a fost instalat recent în capitala statului Somalia, Mogadishu, în 2014. Bancomatul, instalat de către Salaam Somali Bank într-un hotel, permite cetățenilor să extragă dolari americani.

Sectorul bancar din Somali este slab dezvoltat, o bună parte din oameni se bazează pe remitențele din străinătate. Dezvoltarea acestuia a fost zădărnicită de cei 20 de ani de conflict armat ce are loc între diferite clanuri și grupuri religioase.

Shillingul, moneda locală, aproape că nu are valoare și din această cauză mulți întreprinzători și cetățenii străini operează în dolari SUA.

Primul bancomat din lume a fost amplasat pe o stradă din Enfield, o suburbie din nordul Londrei, în zidul unei sucursale a băncii Barclays. S-a întâmplat în 27 iunie 1967. Astăzi, pe clădirea care încă îi aparține băncii britanice a răsărit o placă albastră care amintește că acolo a început povestea automatelor de bani.

Britanicul John Shepherd-Barron este recunoscut drept creatorul acestor casierii automate, aflate, o vreme, în avangarda tehnologiilor bancare. Una dintre legende spune că ideea i-a venit făcând baie. Totuși, incipitul istoriei bancomatelor nu se poate rezuma la un „Evrica!“. La începutul anilor ’60, au apărut câteva mașinării americane și japoneze, predecesoare ale ATM-ului din Londra.

Te-ar putea interesa și: