După o anchetă de 18 luni la Oesterreichische Banknoten-und Sicherheitsdruck GmbH (divizia de tipărire de bani a Băncii Naţionale a Austriei) procurorii au descoperit că cei care au făcut comenzi pentru tipărirea de monede şi baterea de monezi au primit ulterior 14 milioane de euro via conturi înfiinţate în companii offshore.

Wolfgang Duchatczek, 63 de ani, şi alte opt persoane sunt acuzate că au plătit 14 milioane de euro, sau 20% din valoarea comenzilor, pentru a obţine contracte pentru tipărirea de bancnote pentru Azerbaidjan şi Siria în perioada cuprinsă între luna iunie 2005 şi luna iunie 20111, a informat purtătoare de cuvânt a procuraturii din Viena, Nina Bussek. ‘Acuzaţii riscă o pedeapsă de 10 de ani de închisoare’, a adăugat Bussek.

Divizia de tipărire de bani a Băncii Naţionale a Austriei produce bacnote din 1816 şi în trcut a conceput şi tipărit bancnote pentru mai multe ţări din Africa, Asia şi America Latină. În plus, aceiaşi instituţie vinde gravurile necesare pentru producţia de matriţe utilizate la tipărirea bancnotelor şi de asemenea oferă tehnologii pentru indetificarea bancnotelor contrafăcute.

SURSA: Agerpres