Dar cîteva companii au pariat pe o tehnică mai riscantă și care nu a produs niciodată un vaccin autorizat: cea pe bază de ARN mesager. Vaccinurile bazate pe tehnica ARN mesager se folosesc de instrucțiunile genetice ale virusului pentru construirea proteinei spike. ARN mesager este un material genetic pe care celulele noastre îl citesc pentru a produce proteine.

Vaccinurile cu eficacitate foarte bună

Iar pariul a dat roade. Primele două vaccinuri ieșite cu succes din studiile clinice, realizate de Pfizer-BioNTech și de Moderna, au fost realizate cu tehnica ARN. Ambele vaccinuri s-au dovedit a avea rate de eficacitate foarte bună.

Cele două vaccinuri pe bază de ARN mesager au oferit protecție la zeci de milioane de oameni din aproximativ 90 de țări. Dar, în unele părți ale lumii, oamenii nu au avut acces la ele, din cauza condițiilor speciale în care trebuie păstrate vaccinurile.

Un al treilea vaccin pe bază de ARN mesager poate ajuta la satisfacerea acestei nevoi globale. O mică companie germană, CureVac, este pe punctul de a anunța rezultatele studiului clinic. Săptămâna viitoare, se va afla dacă vaccinul său este sigur și eficient.

Produsul CureVac face parte din ceea ce mulți oameni de știință spun că este al doilea val de vaccinuri anti COVID-19 care ar putea satisface cererea mondială.

Experții în vaccinuri sunt curioși să vadă rezultatele CureVac, deoarece vaccinul are un avantaj important față de celelalte vaccinuri de la Moderna și Pfizer-BioNTech.

Un nou vaccin antiCOVID

În timp ce acestea trebuie păstrate la anumite temperaturi, la congelator, vaccinul CureVac rămâne stabil în orice frigider. ”Acum par destul de bine poziționați pentru a ieși pe piața globală”, spune un expert american.

Cercetătorii CureVac au descoperit și cum să pună moleculele de ARN în bule grase pentru a le proteja de distrugere în călătoria lor către celule.

Dar poate că cel mai important este că au folosit o formă de ARN care ar putea rămâne stabilă la temperaturi relativ calde. În loc să aibă nevoie de un congelator, vaccinul CureVac ar putea fi ținut într-un frigider obișnuit.

În 2020, ziarele germane scriau că președintele Donald Trump ar fi oferit CureVac 1 miliard de dolari pentru a-și muta operațiunile în Statele Unite. CureVac a negat.

Cercetătorii CureVac au mers mai departe, proiectând o moleculă de ARN care codifică o proteină găsită pe suprafața coronavirusului, numită spike. Experimentele pe hamsteri au arătat că ar putea proteja animalele de virus.

De asemenea, Novavax, o companie cu sediul în Maryland, care a creat un vaccin ce folosește proteine ​​coronavirus, urmează să primească autorizația SUA în următoarele săptămâni. În India, compania farmaceutică Biological E testează un alt vaccin pe bază de proteine ​​dezvoltat de cercetători din Texas.