Franța a anunţat joi un nou lockdown de patru săptămâni, începând de vineri, pentru 16 departamente franceze, între care capitala Paris şi regiunea sa, măsură luată din cauza extinderii pandemiei de COVID-19 în ţară şi al cărei bilanţ se apropie de 100.000 de morţi, conform AFP.

Lockdown în Paris

“Noi măsuri masive de combatere masivă a epidemiei vor fi aplicate începând de vineri, la miezul nopţii, pentru patru săptămâni”, a declarat premierul Jean Castex, într-o conferinţă de presă, precizând totuşi că şcolile vor rămâne deschise

Franţa a intrat într-”o formă a celui de-al treilea val” al epidemiei covid-19, ”caracterizată prin numeroase variante” ale noului coronavirus, a declarat marţi, 16 martie, premierul Jean Castex, care plasează în continuare vaccinarea ”pe primul loc al strategiei” în lupta împotriva răspândirii bolii, relatează AFP.

În urma unui moment de reculegere în memoria celor aproximativ 90.000 de morţi din cauza covid-19, la invitaţia preşedintei grupului parlamentar al Partidului Socialist (PS), Valérie Rabault, Jean Castex a îndemnat la ”respectarea mai mult ca niciodată a gesturilor elementare care constituie de un an o garanţie solidară împotriva înaintării pandemiei”.

Situaţia epidemiologică este foarte tensionată în mai multe departamente, în frunte cu Ile-de-France, unde serviciile de reanimare de la spital au atins pragul saturaţiei.

Noua tulpină bretonă a SARS-COV-2

Interpelat cu privire la ”disparităţi” repetate în repartizarea dozelor de vaccin în departamente, Jean Castex a răspuns că urmează o ”strategie teritorializată e gestionare”, pe care intenţionează să o ”continue”.

Trebuie precizat că o nouă variantă a coronavirusului a fost găsită în regiunea franceză Bretania, potrivit anunțului făcut de  ministerul francez al Sănătăţii.

Ministerul spune că analiza iniţială nu a arătat că această nouă variantă este mai gravă sau mai transmisibilă decât altele.

Ministerul sănătăţii a declarat că noua variantă a fost găsită într-un centru spitalicesc din Lannion.