Un fost primar din Iași ar putea fi despăgubit cu suma de 10.000 de euro

Un fost primar din Iași, anterior acuzat de abuz în serviciu și ulterior achitat, ar putea primi despăgubiri de la statul român în valoare de 10.000 de euro, conform deciziei magistraților Curții de Apel.

Fostul primar al orașului Hârlău, Constantin Cernescu, a fost condamnat în 2016 la 2 ani de închisoare cu suspendare, fiind acuzat de DNA că a primit ilegal lemne de foc de la Ocolul Silvic local. De asemenea, i s-a reproșat că ar fi dispus recepționarea lucrării de extindere a rețelei de apă în satul Pârcovaci, înainte de finalizarea propriu-zisă a acesteia, scrie Ziarul de Iași.

Paguba suferită de primăria Hârlău a fost stabilită de procurori la valoare de 2.433 lei. Deși în primă instanță, edilul a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, în apel el a fost achitat.

Deși a fost achitat, Constantin Cernescu a dat în judecată statul român și a solicitat despăgubiri în valoare de aproximativ 60.000 de euro. El a susținut că a suferit prejudicii materiale și morale în urma procesului penal. Magistrații Tribunalului Iași au redus suma la 10.000 de euro.

Ce argumente aduce Constantin Cernescu pentru aceste despăgubiri?

Fostul primar a argumentat că procesul penal i-a afectat cariera politică și că și-a pierdut șansa de a fi reales pentru un al cincilea mandat. El a renunțat ulterior la pretenția de daune materiale.

În ceea ce privește daunele morale, Constantin Cernescu a justificat suma de 50.000 de euro prin cele 24 de ore petrecute după gratii și cele două luni de arest la domiciliu, evidențiind stigmatizarea publică, stresul, boala de inimă, decesul soției și neplăcerile suferite de copiii săi la locurile de muncă.

În noiembrie 2022, Tribunalul Iași a aprobat acordarea despăgubirilor, dar doar pentru suma de 10.000 de euro. Atât fostul primar, cât și statul român au contestat decizia, însă magistrații Curții de Apel au considerat suma acordată „rezonabilă și echitabilă”, respingând apelul. Sentința poate fi contestată cu recurs în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție.